„Походът на книгите“ навърши седем и стартира кампанията си в името на ранното детско четене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

*Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика.

*Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

*Опитът на децата с книгите, преди да започнат училище, е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно.

*Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях.

pohodut-na-knigite2018

На 2 април 2018 г., в Международния ден на детската книга, стартира седмото издание на „Походът на книгите“.  Фокусът на кампанията, която ще продължи до 23 април 2018 г., е върху насърчаването на интереса на децата към четенето и книгите и ранното детско четене (от 0 до 7 години). В рамките на „Походът“ е и първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши, организиран от Асоциация „Българска книга“ (от 18 до 22 април в Младежкия театър „Н. Бинев“).

През пролетния месец април „Маратон на четенето“ ще обхване библиотеките и читалищата в цялата страна, ще бъде връчена и Литературната награда за детска книжка, номинирана от деца – „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, ще бъде представен и Наръчникът за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене и видеото, съпътстващо кампанията „Четем заедно, растем заедно“.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април, Международния ден на детската книга и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани дни на отворените врати в Дом-музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1  (3 – 5 април, 10 – 13 април 2018 г.) с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни) с подкрепата на Националния дворец на децата, и още събития на издателства, книжарници, училища и детски градини в цялата страна.

Всички фестивални събития, от сряда до неделя, от 10:00 до 19:00 са със вход свободен. Фестивалът ще срещне детската публика с европейски и български писатели и поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи.

pohodut-na-knigite2018-pr

***

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г.

Организатори: Асоциация „Българска книга“ и Българска библиотечно-информационна асоциация.

Партньори: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, Младежки театър „Н. Бинев“, Национален дворец на децата.

Първите 7 са медийни партньори на събитието заедно сazcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg

www.abk.bg
www.literaryfest.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

944 преглеждания

Comments are closed.