Пълзенето като част от подготовката на бебето за прохождане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pulzene

След като вече научихме какво е нужно да знаем за изправянето и подготовката за прохождане,  детският ортопед д-р Василис Фурлакис ще ни обясни за ползата от пълзенето за прохождането, което е един от най-важните моменти във физиологичното развитие на малките деца.

Основното и най-важното правило, което е добре да си припомняме често е, че всяко дете се развива строго индивидуално и в съвременната ортопедия няма точно определени правила и срокове, според които децата трябва да започнат да сядат, да прохождат, да се изправят и прохождат по команда.

Най-същественото, което всеки родител е добре да знае е, че детето трябва да проходи само. Обикновено това става на възраст година-година и половина. Всеки опит от наша страна да подпомагаме този процес по-рано може да доведе до редица проблеми от здравословен характер за детето.

Преди да настъпи моментът за прохождане е добре детето да се научи да пълзи. Това е идеален начин за раздвижване на цялото детско телце и чудесна ежедневна гимнастика.

Ползите от пълзенето са много, но една от най-съществените е подпомагане на прохождането и автоматизирането на сложните движения, изразяващи се в едновременното движение на  противоположните крайници – десен крак – лява ръка и обратно, което на по-късен етап ще окаже положително влияние върху правилното и по-стабилно изправяне и ходене.

За да се научи да пълзи, детето се нуждае от родителско съдействие и упорити ежедневни упражнения. За тази цел е добре бебето да се поставя по корем възможно най-рано след раждането, тъй като по този начин се укрепва мускулатурата на врата, гърба и таза.

Подготовката за пълзене при бебето преминава през следните няколко важни етапа:

– Първи етап:  През  1-вия месец децата се слагат по корем без да ги подпираме.

–  Втори етап: Детето се учи да си вдига главата.

–  Трети етап: Детето си държи главата изправена по-дълго време.

–  Четвърти етап: Детето застава на 5 опорни точки – лакти , корем и коленца.

–  Пети етап: Детето се научава да си вдига гръдния кош.

–  Шести етап: Детето започва да повдига и корема си.

–  Седми етап: Детето се научава да стои на три опорни точки – една ръка и двете коленца. С другата ръка вече започва да хваща околни предмети.

–  Осми етап: Детето започва да пълзи без да го подпираме.

Пълзенето е от особена важност за развитието на малкото дете. Освен, че е много полезно за физическата активност, то подпомага и умственото развитие на бебето. Ето защо е важно бебетата да бъдат поощрявани да пълзят и да им се помага в усвояването на това умение.

За да пропълзи едно дете по-бързо е добре да му осигурите твърда повърхност, за целта може да се постеле мокет или специален подов пъзел. Те ще омекотят твърдата подова настилка и ще я направят по-приятна на допир. Добра идея е повърхността да се направи с лек наклон, което също ще е от полза за по-лесното пълзене.

Препоръчително е бебето да пълзи минимум 4 метра всеки ден, но ако са повече – още по-добре.

За да е уверено и сигурно по време на тези упражнения, детето трябва да се поощрява и подпомага деликатно, без излишна припряност и бързане от страна на родителите. Движенията не бива да са принудителни. Децата най-добре усещат своите възможности, затова е добре да ги оставяме да пълзят и да се изправят, когато сами почувстват, че могат да го направят, а не ние са решаваме, че им е време, тъй като не винаги биологичната им възраст отговаря на календарната.

d-r-furlakisД-р Василис Фурлакис, детски ортопед
0887 015 779

orthopediatric.bg@gmail.com

www.orthopedica.bg 

www.orthopediatric.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,635 преглеждания

Comments are closed.