Пълнени домати с кафяв ориз и сирене фета
Необходими продукти за 4 порции:
– 8 големи домата (около 150 гр всеки)
– 300 г сварен кафяв ориз (около 2 ½ ч.ч.)
– 4 малки глави лук (ако имате може да използвате шалот, само светлата част)
– 100 гр сирене фета
– ¼ ч.ч. стафиди
– 2 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
– 2 с.л. ситно нарязан магданоз
– ½ ч.л. канела
– олио или зехтин за готвене
– 1 връзка рукола, само листенцата
– 1 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Отрежете капачета на доматите и внимателно ги издълбайте, като оставяте около сантиметър от месото по края. Поставете доматените „купички” обърнати надолу върху домакинска хартия, а извадената вътрешност минете през ситни сито или марля, така че да получите доматен сок. Нужен ви е около 125 мл или ½ ч.ч. По желание може да използвате готов доматен сок, а останалите домати да използвате за друго.
2. В голяма купа разбъркайте предварително сварения ориз, нарязания на дребно лук, сиренето, стафидите, джоджена, магданоза, канелата и доматения сок. Подправете с черен пипер на вкус.
3. Напълнете доматите със готовата смес. Подредете ги в тавичка, върху хартия за печене и полейте леко с мазнината.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 минути. Извадете ги, сложете им капачетата и допечете. Внимавайте, доматите трябва да са омекнали, но в същото време да запазят формата си.
5. В подходящ съд разбъркайте руколата и оцета. Разпределете от салатата в чинии и сложете отгоре готовите домати.
Още вкусотии с пълнеж:
Пълнени пилешки гърди със синьо сирене
4,614 преглеждания