Пълнена тиква с марокански кус кус
Тази тиква може да стане фаворит на Бъдни вечер, поставете я в центъра на масата, където всеки може да си взима по малко.
Беше интересно да научим, че думата кускус идва от Берберското ‘’сексу’’, което значи ‘’закръглен’’, ‘’добре оформен’’. Кръглите топченца са с диаметър около милиметър преди да се приготвят и са пленителни с обикновения си, но запомнящ се вкус. Кус – куса се приготвя почти мигновено и е чудесен за бързи плънки.
За 4 порции:
1 малка тиква (под 1 кг)
1 чаша кускус
1 с. л. оризово олио
1 с. л. морков и 1 с. л. чушка
1 с. л. стар лук и 1 с. л. маслини
1 с. л. джоджен и 2 листа Салвия
2 скилидки чесън
1 ч. л. куркума
2 ч. л. морска или Хималайска сол
Загрейте фурната на 200 С. Внимателно разтежете тиквата и издълбайте сърцевината. Поставете я цяла във фурната, в тавичка пълна с чаша вода и печете 30 минути. Междувременно в тиган на бавен огън, загрейте оризово олио, добавете лука, чушката и моркова нарязани на много ситно, маслините на кръгчета, чесъна на парченца и куркумата. Разбъркайте добре и добавете 1 ч.ч кускус и 2 чаши вода. Похлупете сместа и оставете да поври 20 минути. Накрая е махнете и добавете зелените подправки, накълцани. Напълнете тиквата и печете още 20 мин или докато много добре се зачерви. Сервирайте като основно ястие или като гарнитура, топла или студена, като вземете и кускус и парченце тиква.
Хранителна стойност за 1 порция
KAЛОРИИ 293
МАЗНИНИ 5 г (14%)
БЕЛТЪЧИНИ 7 г (10%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ 19 г (76%)
ФИБРИ 7 г
Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна
3,771 преглеждания