Пет рецепти с жито
Жито с орехи
Продукти
300 гр. грухана пшеница
1 ч.ч. счукани орехи – брашно –
2 с.л. брашно
захар на вкус
ванилия
Измийте старателно житото в няколко води, залейте го със студена и варете на слаб котлон до омекване (зърната трябва леко да се разпукнат). Когато течността напълно се изпари, свалете от печката и подсладете на вкус, прибавете ванилията.
Запечете отделно брашното и с него поръсете свареното жито. Накрая прибавете орехите. Разбъркайте всичко добре. Когато го сервирате можете да го гарнирате с пресни плодове, според сезона.
Ашуре със стафиди
1 ч.ч. жито
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
100 гр. стафиди
1 пакетче натурално нишесте
лимонова и портокалова кора
Измийте житото и го залейте със студена вода докато зрънцата се разпукнат. Изцедете го старателно.
В отделен съд кипнете 2 ч.ч. вода, добавете захарта и стафидите и прибавете към тази смес предварително разтвореното в малко студена вода нишесте. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки.
Прибавете живото и цитрусовите корички. Разпределете десерта в купички и поръсете с орехи.
Житно-ечемичена салата
150 гр. жито
150 гр. лющен ечемик
100 гр. зелен фасул (може и от консерва)
1 глава червен лук
1 връзка зелен лук
1 скилидка чесън
магданоз, сол, зехтин, черен пипер
В подсолена вода сварете житото, докато омекне, след което го изцедете добре. Кипнете отделно 2 ч.ч. вода с малко сол и добавете ечемика, оставете да ври около 30 минути. Изцедете и него и запазете малко от водата.
Ако зеленият фасул е пресен, го бланширайте за 5-10 минути , изплакнете със студена вода и нарежете на ситно.
Смесете семената с фасула.
Нажежете лука на ситно и го задушете в зехтина, след това прибавете накълцания чесън и магданоз и свалете от котлона.
Овкусете, според предпочитанията си със сол и черен пипер.
Доматена салата с жито
2 големи домата
1 ч.ч. сварено жито
1 малка глава воден или червен лук
1 скилидка чесън
зехтин
магданоз, лимонов сок, сол, орехи за поръсване
Разрежете доматите и ги почистете от семената, след което ги нарежете на ситни кубчета, добавете към тях добре отцеденото жито, наситнения лук, счукания чесън, магданоза и подправете с лимонов сок, сол и зехтин. Разбъркайте внимателно и поръсете със счукани орехи преди сервиране.
Житена каша с мед
1 ½ ч.ч. грухана пшеница
1 ч.ч. царевични зърна
½ ч.ч. стафиди
½ ч.ч. орехи
1 ч.л. канела
4 с.л. мед
Сварете житото до готовност. В отделен съд сварете и царевичните зърна или използвайте готови от консерва. Половината от тях пасирайте.
Смесете житото, стафидите, орехите и меда и оставете кашата да се вари на съвсем слаб котлон, докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато.
По желание можете да прибавите сушени плодове.
Сервирайте порциите, поръсени с канела.
Печено сирене с жито
Продукти
1 ч.ч. жито
3 ч. ч. вода
1 яйце
1 ч. ч. настъргано твърдо бяло сирене
250 гр. гъби
чили сос и чесън на прах
Измийте житото, залейте със студена вода и го сварете докато се разпукнат зрънцата. Към готовото жито прибавете останалите продукти, без гъбите, разбъркайте внимателно и варете няколко минути, докато сиренето започне да се топи.
Изсипете сместа в огнеупорна тавичка, прибавете предварително задушените в малко масло гъби, овкусете с чили сос и чесън и запечете ястието за половин час на умерена фурна.
рецептите са адаптирани от кулинарни сайтове в интернет
11,259 преглеждания