Пет лесни за следване традиции за рожден ден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rojden-den-tradicii

Традициите, както се казваше в една реклама от близкото минало, не са това, което бяха. И все пак добре е да ги има в ежедневието ни, за да има за какво да се заловим, когато вървим напред. Не е нужно да следваме традициите сляпо, не е нужно и да ги превръщаме в сложни за изпълнение правила, но е добре да ги предадем на децата си, за да има по между ни връзка, приемственост и живи общи корени.

Традициите, свързани с най-популярните семейни празници в семейството, обикновено са лесни и прости за следване. Един от най-популярните семейни празници, свързан със следването на устойчиви традиции е рождения ден на децата. И макар да ни се струва, че е нещо рутинно, празнуването на рожден ден винаги може да се превърне в специално тържество, изпълнено с много положителни емоции и радост.

Ето пет идеи, с които можем да направим рождения ден на детето или на друг член от семейството наистина специален.

1. Всяка година нова снимка в минутата на раждането

Нашити баби едва ли са помнели точната минута на раждане на своите деца, но днес всяка майка знае тази, на пръв поглед, дребна подробност. Затова идеята да снимаме децата си всяка година в точния час на тяхното раждане е напълно осъществима.

Вярно, че часът на раждане може да е в час, в който малкото дете спи, но един ден все ще дойде момент, в който то ще порасне и ще имаме възможността да го заснемем и будно.
Снимките е добре да бъдат отпечатани на хартия и последователно събирани в албум през годините. Все пак, да разлистим един ден книжния албум си е класика, независимо от дигиталните технологии на модерния свят, нали?

2. Украсата за празника

Можете еднократно да вложите известни средства за закупуването на празнични гирлянди и украса и след всеки рожден ден да я прибирате за догодина, но е прекрасно ако присъства и някой персонален елемент в нея. Дали ще е табелка с името на рожденика или купа или поднос, в които да сервираме лакомствата и тортата, такъв предмет е нужен и полезен, а с времето носи топлина и уют и успешно може да се предава от поколение на поколение.

3. Рожденик избира менюто за вечеря

За да се почувства наистина специален, оставете рожденикът да избере менюто за вечеря. Обикновено децата искат пица и торта, някои избират да си пожелаят вечеря някъде навън, в любима пицария или ресторант. Важно е да се съобразим с желанието на рожденика, за да се почувства той наистина специален и значим.

4. Пишете писма за всеки рожден ден

Създайте традиция да пишете по една писмо всяка година за рождения ден на детето си. В него можете да споделите своите чувства, да се върнете към любим спомен от изминалата година или да споменете какво предстои през настоящата.  Разбира се, ако децата са на възраст, която все още изключва възможността да си прочетат сами писмото или да вникнат в неговото съдържание, това не е причина да не го напишете.
Дори да не обичате кой знае колко писането или си мислите, че нямате дарбата да пишете, не се притеснявайте, никой няма да се интересува от това дали сте самороден талант в писането, важно е да споделите мислите си в настоящия момент. Един ден когато децата ви вече са големи, тези писма ще ги радват и топлят както никой друг подарък и с времето ще се стават все по-безценни.

5. Напишете историята на раждането на вашето дете

Децата обичат да слушат истории за това как са се появили в живота ни, затова можем да разкажем на хлапето как е родено, какъв ден е било, в колко часа се е случило, какво е било времето навън, какво сме изпитали или казали в първия миг, когато сме го видели. Разбира се, някой подробности, свързани с физиологията на раждането можем да пропуснем.
Тези разкази можем да запишем като приказка или разказ и да подарим на детето си, когато преценим, че възрастта му за това е вече подходяща.

 

Адаптация от ohhonestly.net

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,919 преглеждания

Comments are closed.