Пет изпитани начинa за здравословен живот всеки ден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

devin_detox

Зимата е сезонът, в който повечето от нас си дават почивка от мисли за диети и здравословно хранене. В комбинация с по-калоричните зимни храни, по-обилните трапези и по-ниската физическа активност, на прага на пролетта се оказваме с килограми в повече, а в добавка с понижено самочувствие, а често и с лошо настроение. Но винаги можем да направим нещо в своя полза и да избегнем тези неприятни последици, стига да не забравяме, че грижата за здравето и външния вид не се нуждаят от кампанийни планове, а от ежедневна грижа.

Следващите пет лесни за следване съвета са за това как да живеем по-здравословно, достатъчно динамично и най-вече в хармония със нас самите и да приемаме ежедневните предизвикателства с усмивка и увереност.

1. Витамини в изобилие

Храненето на съвременния човек често е скучно и еднообразно. Полуфабрикати, консерванти, оцветители, фаст фууд – всичко това е познато до болка на всеки, но увлечени в динамичното си ежедневие продължаваме да консумираме храна, която е напълно безполезна за нас. Трайните навици за приготвяне на домашна храна, в която процентното съдържание на свежи зеленчуци и плодове е по-високо могат да променят тази картинка и да заредят менюто с достатъчно витамини, минерали и соли, а това от своя страна ще даде на организма необходимата енергия и сили за предизвикателствата в динамичното ни ежедневие. Редовното присъствие на сурови зеленчуци ще помогне и за успешното справяне с излишните килограми, каквито често са налице в края на зимата, тъй като те съдържат малко калории и много фибри, засищат отлично и не биха предизвикали тежест и чувства за преяждане. Достатъчно е да не ги заливате с тежки сосове и дресинги, а да използваме качествен зехтин и пресен лимонов сок.

2. Хидратация

1,5 – 2 литра вода всеки ден! Водата е това, без което нито един жизнен процес в организма не би бил възможен. От приема на достатъчно количество вода зависят обменните процеси в тялото. С нейна помощ то се пречиства като изхвърля токсините и баластните вещества. Идеална за ежедневна консумация е изворна вода. Тя е с по-ниско ниво на минерализация и се отличава с нежен и деликатен вкус, което я прави подходяща за всички, дори за най-малките. Добрата хидратация е от изключително важно значение за добрия имунитет и прекрасен начин да „измием“ умората и стреса. Достатъчното количество вода всеки ден е и гаранция за добрия външен вид на кожата. Ето защо е важно да не я забравяме, а да и отредим почетно място на трапезата.

3. Медитация

Синхронизирането на физическото тяло и духовното начало у всеки е от особена важност за доброто здраве. Когато мислите и дишането ни са в хармония ние лесно можем да се отпуснем и да бъдем себе си. Медитацията е тази практика, която ще ни помогне да постигнем релаксация на духа и тялото.  Достатъчно е да отделяме по 10-15 минути всеки ден или поне три пъти седмично за медитация. Това ще помогне да сме по-спокойни, по-уверени и по-концентрирани и със сигурност ще повиши ефективността в работата и в отношенията ни с околните.

4. Спорт

Физическата активност и тренировките, дори най-леките, са идеалният начин да поддържаме тялото си в добра форма и да имаме достатъчно тонус. И най-малките усилия се възнаграждават с добри резултати след време. Ето защо за всяка жена е важно да се движи всеки ден. С ежедневни упражнения слабите ще запазят тялото гъвкаво, а по-пухкавите ще го стегнат и приведат в желания вид преди да е дошла пролетта. Упражненията и леката гимнастика са прекрасен начин не само за поддържане на добър външен вид, те са отлично средство за добро настроение и освобождаване от негативните мисли и емоционалното напрежение.

5. Излети и разходки

В големите градове напоследък все по-често се питаме: „Когато отваряме прозорците, проветряваме ли?“, но колкото е да е запрашено и мъгливо навън, е добре да не се отказваме от ежедневната 30-минутна разходка. Разбира се, за истински релакс – физически и душевен, най-доброто средство е излета извън града, сред природата, където въздухът е кристален, а достатъчното количество кислород  ще подобри нормалната функция на мозъка, ще усили кръвообръщението и по този начин ще подпомогне регенерирането на клетките. Няма по-сигурен и приятен начин да се заредим с добро настроение, да раздвижим всяка става и мускул и да се подготвим за нови предизвикателства.

Тези пет съвета освен лесни за спазване, са напълно изпълними за всеки, а ползите за здравето,  доброто общо състояние и позитивно настроение ще са налице само след броени дни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,546 преглеждания

Comments are closed.