Песни за по-лесно раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Чудото на живота вече може да се случва със собствен саундтрак, който не включва само плач от болка.

rp_bremennost-i-masaj.jpg


Музикалната платформа
Спотифай и нюйоркски гинеколог предлагат специално подбрани песни, които да съпровождат родилния процес, съобщава “Ню Йорк дейли нюз”.

Плейлистата е научно обоснавана като подходяща за стресова ситуация и вече е тествана и одобрена за използване в родилна зала. Според Спотифай и нюйоркския акушер-гинеколог д-р Жак Мориц списъкът с песни отразява различните етапи на родилния процес. Плейлистата започва с по-бавни и нежни парчета, преминава към песни с по-интензивен ритъм, когато дойде време родилката да се напъва, и завършва със сюита за соло виолончело от Бах в изпълнение на легендарния Йо-Йо Ма, възвестяваща появата на бебето на бял свят.

“Музиката оказва силно въздействие върху лимбичната система в мозъка, която отговаря за емоциите, паметта, настроението и справянето със страха и болката. От тази гледна точка има смисъл жените да прибягват до музика по време на раждане като източник на утеха и сила. Освен това болниците, и особено родилните зали, са доста шумни и разконцентриращи. А един добър списък с песни може да отвлече вниманието на родилките от тези шумове и да им помогне да се справят по-добре със страха и болката, за да преживеят едно по-позитивно раждане”, обяснява д-р Мориц.

Акушер-гинекологът допълва, че 70 процента от неговите пациентки са разполагали с плейлисти за раждане. Ако дамите не желаят песните, които слушат, докато раждат да са същите като на други родилки, Спотифай предлага 90 000 подобни “родилни” плейлисти.

Списъкът с песни, подбран от д-р Жак Мориц и Спотифай, включва 30 парчета, сред които “Just Breathe” на Pearl Jam, “Let It Go” на Джеймс Бей, “Sunrise” на Нора Джоунс, “Beautiful Boy (Darling Boy)” на Джон Ленън, “Don’t Panic” на Coldplay, “Starlight” на Muse, “Under Pressure” на Queen, съвместно с Дейвид Боуи, “With or Without You” на U2, “Wake Up” на Arcade Fire, “Heavenly Day” на Пати Грифин, “Blue” на Бионсе.

източник: dir.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,055 преглеждания

Comments are closed.