Перфектните деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

perfect-children

Перфектни деца няма, както няма и перфектни родители или хора, като цяло. Но истината е, че децата са като пластелин в ръцете ни и от нас зависи да ги оформим по-близо до представата ни, ако не за перфектност, поне за добри хора.

Уважението е едно от важните качества, на които е важно да научите детето си, а за да го научите да се отнася с уважение към вас и останалите хора, преди всичко трябва вие да се отнасяте с уважение към него и помежду си. Знаем, че децата попиват най-вече от примера, който виждат, а не от това, което им казваме. Ето защо е важно да се захванем с конкретни действия, а не да говорим, говорим, говорим…без да постигаме желан резултат, а дори обратното.

Когато децата ни имат социална компетентност, те са по-кооперативни и щедри, изразяват чувствата си и проявяват повече съчувствие към околните. Тъй като, както казахме, най-важен е вашият пример, важно е да се захванете с отговорната задача и самите вие да внимавате как се държите. Всеки път, когато казвате „моля” или подавате ръка за помощ, вие показвате на децата си как бихте искали те да се държат. Помолете децата да ви помогнат с ежедневните задачи и приемайте помощта им, когато ви я предложат. Хвалете често доброто поведение на децата и им помогнете да осъзнаят колко е хубаво чувството да правиш добро, да бъдещ щедър с другите хора.

Децата със социална култура са тези, които имат силно развито чувство за собствената си стойност и важност. Когато децата се чувстват добре спрямо себе си, за тях е по-лесно да се държат добре с другите, да бъдат услужливи.
Насърчавайте детето ви да проявява щедрост, като самите вие споделяте нещата си и предлагате помощта си. Нека детето ви знае, когато дойде ред на някой друг да поиграе с играчката или да се полюлее на люлката и похвалете способността му да вижда това само. Благодарете му, че е било любезно и се е отнесло с уважение, че е споделило нещо с друг и че е било кооперативно.

Децата знаят от опит, че думите нараняват и че всяко нещо – дали ще е назоваването по име, подигравките или изключването на другите от нещо, повлиява начина, по който хората се чувстват. Децата искат към тях да се отнасят справедливо, но често не знаят как те да се отнасят по този начин към другите. Може да ги научите на това, като им обясните простото правило, че това, което важи за тях, важи и за другите – ако те биха се почувствали зле от нещо, тогава не е хубаво да го причиняват и те на някого.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

7,844 преглеждания

Comments are closed.