Печени яйца по провансалски
Œufs cocotte à la provençale са солидна закуска или лек обяд. Изборът е ваш, а ние гарантираме, че и в двата случая ще сте доволни.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г обелени домати
1 щипка риган
3 с. л. масло
1 глава лук, ситно нарязана
2 с. л. заквасена сметана
8 кокоши или 12 пъдпъдъчи яйца
2 с. л. магданоз и босилек, ситно нарязани
4 с. л. настърган грюер или кашкавал
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се нарязват на ситно. С половината масло се намазват топлоустойчиви купички или гювечета. Останалото масло се загрява и лукът се слага в него да се зачерви на умерен огън.
Добавят се доматите и риганът. Посоляват се на вкус и се оставят да поврат около 10 мин., като се разбъркват от време на време.
Доматеният сос се смесва със сметаната и се разпределя в купичките. Върху него се чукват по 2 кокоши или по 3 пъдпъдъчи яйца и се поръсват с магданоза и босилека, разбъркани с грюера. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 180˚ С.
1,729 преглеждания