Печени ябълки в бутер тесто
Дойде ли есента, ябълковите сладкиши превземат кухнята, а с тях ароматът на канела и ванилия краде от мислите ни и не ни оставя намира, докато не приготвим поне едно ябълково изкушение.
Като тези печени ябълки в бутер тесто!
Продукти:
2 ябълки – флорина, нарязани на половинки
1 чаена лъжичка канела
щипка настъргано индийско орехче
1 чаена лъжичка ванилова захар
⅓ чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 пакет бутер тесто
1 яйчен жълтък за намазване
Обелете, почистете от семките и поставете ябълките в голяма купа. Смесете канелата, индийското орехче, ванилията, захарта и лимоновия сок. Поръсете обилно и равномерно разполовените ябълки.
Разточете леко бутер тестото и изрежете 4 средни по големина кръгове, така че половинките от ябълките да се събират свободно върху тях. След това изрежете още 4 кръга, но малко по-големи от първите. Направете радиални разрези по повърхността им и с тях покрийте ябълките. Притиснете с вилица краищата на тестото, така че да не се отворят при печенето и намажете сладкишите с разбит жълтък. Най-отгоре поръсете със захар.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути.
3,595 преглеждания