Овесени блокчета с шоколад и орехи
Продукти за форма с размер 20х20см.:
100 гр. меко масло
185 гр. кафява захар
1 голямо яйце
1 чаена лъжица ванилова есенция
200 гр. брашно
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
125 гр. фини овесени ядки
За шоколадовия фъдж:
25 гр. масло
200 гр. подсладено кондензирано мляко (1/2 консерва)
200 гр. черен шоколад (мин. 60% какаова маса), нарязан
шепа орехови ядки
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавя се яйцето и ванилията и се разбъркват до пълното им усвояване.
Брашното, овесените ядки, солта и содата се смесват. Добавят се на части към маслената смес и всичко се обърква добре, докато се получи гъсто тесто.
За приготвянето на фъджа се смесват в касерола маслото, кондензираното мляко и шоколадът. Загряват се на слаб огън, докато всички продукти се стопят и хомогенизират. Разбърква се често, за да не загори.
Фурната се загрява на 180°C.
Квадратна тавичка с размери 20х20см. се покрива с хартия за печене. 1/4 от овесеното тесто се заделя. Останалата част се изсипва в тавата и се притиска към дъното, с помощта на мокри ръце (тъй като тестото е лепкаво). Пресова се добре. Отгоре се разпределя шоколадовият фъдж и се заглажда. Заделената част от овесеното тесто се накъсва на малки парченца и се разпределя върху шоколада. Поръсват се и ореховите ядки.
Сладкишът се пече около 25-30 минути в загрятата фурна, докато овесените парченца по повърхността придобият златист цвят. Шоколадовият фъдж може да изглежда все още течен, но след като десертът се охлади, ще стегне.
След като сладкишът е напълно охладен се разрязва на 16 малки блокчета.
3,411 преглеждания