Осигуряват детегледачи за децата, които остават извън детските ясли и градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_father-baby-feeding_53357662.jpg

До края на февруари Агенцията по заетостта ще приема заявления по проект „Родители в заетост“, който осигурява детегледачи на децата на безработни и работещи родители, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Право да подават заявления имат безработни родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Децата им не трябва да са записани в детска ясла или градина. За услугата могат да кандидатстват и безработни многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст.

Агенцията по заетостта подчертава, че безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Право да подават заявления ще имат и родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детска ясла/градина. Те обаче трябва да имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа.

От услугата могат да се възползват и многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. От агенцията уточняват, че многодетните родители трябва да имат три или повече деца на възраст до 12 г., за да кандидатстват.

Максималният срок за получаване на услугата детегледач е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Заявления от родители ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл roditeli-v-zaetost@az.government.bg.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,097 преглеждания

Comments are closed.