Огретен от ряпа
Обикновено свързваме хрупкавите репи с пикантни зимни салати, но те апетитно пренасят своите кулинарни свойства в готвени сезонни ястия, като много добре се съчетават с различни видове ядки.
Необходими продукти за 4 порции
1 кг дайкон, бели или червени репи
2 скилидки чесън, пресовани
300 г овчи кашкавал , едро настърган
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. масло
200 мл сметана
100 г орехи, едро нарязани
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
Ряпата се нарязва на много тънки кръгчета. Ако се използва бяла или червена ряпа, се слага в гевгир и се залива с вряща вода. Подсушава се. Дългата бяла ряпа дайкон няма нужда да се попарва предварително. Разбърква се с чесъна и се посолява на вкус. Разделя се на 3 части.
Кашкавалът се разбърква с магданоза.
Дъното на тавичка се намазва с маслото. Върху него се разпределя едната част от ряпата и се поръсва с една трета от кашкавала. Залива се с една трета от сметаната. Така се правят по 3 слоя от всички продукти. В последната част от настъргания кашкавал се прибавят орехите и се поръсва върху огретена.
Запича се във фурна, загрята на 170˚ С, 60 мин. или докато се зачерви добре и ряпата омекне.
1,000 преглеждания