Обяд с приказка или четене по датски

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

prikazki-bebe-chetene-k

Или как датските деца се учат да четат, без обаче да получават оценки за четене. 

В Дания четенето на книги е задължително още преди първи клас. И почти всяка година в училище има изпит по четене. А в същото време никой няма оценка по четене. Най-малките тръгват на училище на първи май. Това не са първолаци. След няколко месеца те ще бъдат ученици в нулев клас. Най-малките цяло лято ще ходят на училище, просто за да свикнат с пространството и другите деца. И да не се притесняват, когато забавачката започне истински.

Сега са като на детска градина. Единственото място, където имат задължителен час – като истинските ученици, е училищната библиотека. Поощряват ги и да използват електронни четци, таблети, дори телефони. За да видят, че за четенето винаги има възможности и не е нужно да се затвориш в библиотека с хартиена книга. В класната стая на най-малките обядът се сервира с приказка.

По-големите ученици трябва задължително да четат поне по 20 минути вкъщи. Това се контролира от родителите. А в училище често се случва да пращат големите да четат на глас на малките. Това е една от мерките срещу тормоза и агресията – безспорно това е интересна практика, върху която си заслужава да се замислим.

Тестовете нямат оценки. Такава е практиката до 8 клас. Учителите само устно информират родителите на нивото на развитие на тяхното дете.  Това се прави с цел да се  избегне стресът и ученето за бележки.

източник: nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,251 преглеждания

Comments are closed.