Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

antivacs

Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар. Те поискаха от здравното министерство да им изяснят каква е медицинската аргументация за отпадането на част от ваксините. Според проект за изменение на имунизационния календар на България се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата Манту, реимунизация срещу туберколоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при деца на12 години.

Според общопрактикувашия лекар д-р Гергана Николова предвидените промени не са приложими в България. „УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило свое становище по проекта. Бихме желали да видим медицинската аргументация за отпадането на ваксините за пневмококи и промяната в мантуто. Не ни удовлетворява изказването, че така е в други европейски страни. Искаме да знаем каква ще бъде дългосрочната прогноза”, обясни тя в ефира на “Здравей, България”.

Лекарите обаче одобряват въведената ваксина срещу коклюш при деца на12 години. „Нещата трябва да се погледнат в цялостната им картина. Не искаме да гледаме на парче”, добави д-р Николова.

Срокът за обществено обсъждане на предложения проект изтича на 23 август.

От здравното министерство обясниха, че намаляват имунизациите срещу туберколоза, защото е препоръка от европейска институция. Освен това сегашният прием не съответства с препоръките на Световната здравна организация. По отношение на пневмококовата ваксина промяната се налагала, за да се спре тенденцията все повече личните лекари да слагат два пъти ваксината на над 6-месечни деца. Това, обясняват от здравното министерство, излага децата на риск.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,374 преглеждания

Comments are closed.