Вкусни идеи за обяд на децата (рецепти за супи)
Когато приготвяме храна за децата обикновено от старание, а понякога от страх се завъртаме в омагьосани кръг на еднообразието. Това, освен, че е скучно за нас, често е скучно и за децата. Несправедливо ги упрекваме, че са злояди, а най-вероятно децата са просто отегчени.
Затова ни хрумна да съберем нови и малко по-различни рецепти, с които да провокираме както кулинарните ви способности, така и детския апетит.
Не се отчайвате, ако първоначално децата не харесат кулинарните ви опити, ако не днес, то вероятно идния вторник новото ястие или десерт ще пожъне търсения ефект. Децата, за разлика от възрастните имат нужда да свикнат с вида и вкуса на новата храна, за да я приемат и да я харесат. Дори по-вероятно е първоначално те да отхвърлят новата ви рецепта, но това е съвсем в реда на нещата.
И така – за начало няколко рецепти за бързи супи:
Бърза зелена веган супа
Продукти:
50 гр. спанак
50 гр. грах
50 гр. броколи
25 гр. замразена сладка царевица
2 стръка пресен лук
1 щипка босилек
Щипка кимион
250 мл зеленчуков бульон
сол на вкус
Инструкции
Почистете зеленчуците и ги сложете в каната на блендера. Добавете подправките и пасирайте за кратко, прибавете бульона и пасирайте до гладкост.
Сервирайте с прясно изпечени крутони или хрупкави крекери.
Тази супа можете да приготвяте и през зимата, като използвате замразени продукти.
Общо време за приготвяне: 5 минути
Количество: 1 порция
Пикантна супа от сладък картоф и моркови с много подправки
Това е лесна за приготвяне рецепта за крем супа със сладък вкус, благодарение на сладките картофи и морковите, която може да се разнообрази с добавка от сметана и нови за детския вкус подправки. Подходяща е за цялото семейство и за вече пораснали деца, които се хранят с обща храна.
Продукти:
1 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, настъргани
1 кг. сладки картофи, нарязани на кубчета
500 гр. моркови, нарязани на кубчета
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сушен кориандър
1 ч. л. червен пипер (можете да добавите и лют червен пипер, ако децата са по-големи, но колкото да се създаде усещане за „една идея по-гореща порция“, а не, за да е люто.)
1 шепа ситно нарязан пресен кориандър
1 ½ литра зеленчуков бульон, най-добре домашен
сол и черен пипер на вкус
Задушете лука и чесъна със зехтина по-голяма тенджера. Добавете морковите, сладките картофи и задушете за няколко минути. Добавете подправките и бульона и оставете супата да ври на умерен огън около 30 минути. Подправете със сол и пресните подправки.
Общо време за приготвяне: 40 минути
Количество: 6-8 порции
Доматена крем супа с тиква или тиквички
Тя може да е есенна, ако използвате обикновена тиква или пролетно-лятна, ако използвате тиквички. И в двата варианта е много вкусна, заради запечените зеленчуци, които се използват за приготвянето й.
Продукти:
1 ситно нарязана тиква или тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
400 гр. нарязани на кубчета домати
2 супени лъжици доматено пюре
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. пресен джинджифил (настърган)
сол на вкус
2 ½ ч. ч. зеленчуков бульон
Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор и запечете тиквата/тиквичките, лука и чесъна, полети със зехина. За около 20 минути, докато омекнат и крайчетата им покафенеят. Смесете запечените зеленчуци с доматите и доматеното пюре, подправките и пасирайте в блендера.
Сервирайте супата топла с крекери или прясно изпечени, хрупкави крутони.
Общо време за приготвяне: 40 минути
Количество: 4 порции
Супа с броколи, спанак и сирене
Тази вегетарианска рецепта съдържа много витамини и калции и е идеална за пролетните месеци, когато често ни поваля пролетна умора.
Продукти:
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, настъргани
1 лук, ситно нарязан
2 глави броколи, разделени на розички
100 гр. пресен спанак
2-3 чаши зеленчуков бульон
сол
100 гр. настърган чедър
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно, добавете чесъна и лука и задушете за няколко минути, докато станат прозрачни. След това добавете броколите и спанака и продължете задушаването още няколко минути. Залейте с бульона и кипнете супата, намалете котлона и оставете да къкри за около 10-15 минути. Пресните броколи се сваряват много бързо.
Прехвърлете супата в блендер или пасирайте с пасатор до гладкост. Сервирайте супата топла и поръсена с настъргания чедър (или обикновен твърд кашкавал)
Общо време за приготвяне: 25 минути
Количество: 4 порции
Веган супа от жълт грах
Леко подправена крем супа от жълт грах, идеална за пролетните месеци.
Продукти:
1 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, накълцани на ситно
2 стъбла от целина, нарязани на ситно
4 средно големи моркова, ситно нарязани
1 ч.л. смлян кимион
300 гр. жълт грах
2 литра зеленчуков бульон
сол на вкус
Нарязаните лук и чесън задушете в зехтина, добавете целината и морковите и продължете задушаването още няколко минути. Добавете кимиона и граха, залейте с бульона и кипнете супата. Варете на умерен огън за около 50 минути до час. Ако се сгъсти прекалено, долейте вода или бульон. Пасирайте до желаната консистенция, подправете със сол и черен пипер, според вкуса ви и сервирайте с хрупкав домашен хляб.
Общо време за приготвяне: 60 минути
Количество: 4-6 порции
Супа от леща и моркови
Продукти:
1-2 с.л. зехтин
1 лук, ситно нарязан
2 стъбла целина, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
3 големи нарязани на кубчета моркови
3 големи настъргани моркова
1 червена чушка, нарязана на ивички
400 гр. червена леща
2 ч.л. кимион
1 ч. л. кориандър
2 литра зеленчуков бульон
сол и черен пипер
Задушете лука, чесъна и целината в зехтина, прибавете нарязаните моркови е червената чушка и задушавайте още 5 минути. След това добавете настърганите моркови и лещата. Разбъркайте всички продукти добре и добавете бульона. Оставете супата да заври и намалете силата на котлона, така че супата да къкри под капак още 30 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат.
Посолете на вкус и добавете черен пипер, ако желаете. Сервирайте с домашен хрупкав хляб.
Общо време за приготвяне: 45 минути
Количество: 4-6 порции
Рецептите са адаптирани за Първите седем от www.babycentre.co.uk
33,802 преглеждания