НЕ и ДА

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

След месеци, година или две в редиците на майките вече можем да се наречем опитни или поне да се чувстваме като такива. Затова решихме да направим списък с разни нужни и ненужни вещи, които сме натрупали в домовете си, а също и няколко, които за добро или лошо сме пропуснали да закупим. Ще разделим поста си на две части, за да не ви объркаме, защото като започнахме да ги изреждаме край нямаше, а на първо място силно се надяваме да сме в помощ на бъдещите майки. Днес ще ви представим няколко, които силно съжаляваме, че сме купили и няколко, които бихме купили още сто пъти, защото са ни помогнали, ама наистина много.

baby-stuff

  • НЕЩАТА, които СЪЖАЛЯВАМЕ, че сме КУПИЛИ

Николета и Ника на 7 месеца

01. Голяма опаковка крем. Акушерката, която си бях избрала, ми препоръча крем против подсичане, който може да се използва и за заздравяване на ранички. Първите месеци не бяхме много сръчни в рязането на нокти и редовно оставаше някой ъгъл, с който Ника успешно да се нарани. Кремчето наистина помогна за раничките. Тя се подсече за първи път на 6 месеца, така че като видях, че нямаме такъв проблем, не го използвах при всяка смяна на памперса, защото просто нямаше нужда. Сега тази изгодна огромна опаковка, преживяла летните жеги извън хладилника според указанието, е променила структурата си и въобще не я използвам. Не че съм се овътрила много, но това е един от примерите за мен, в които по-евтиното излиза по-скъпо. За всяко първо нещо вече вземам малка опаковка – голяма може и да не ми потрябва.

02. Маса за повиване. Беше на много изгодна цена, а и долният рафт изглеждаше много удобен за съхранение на всякакви бебешки предмети, които така или иначе нямаше къде да стоят. Е, излязохме напълно прави – върши идеална работа като шкаф, а за повивалник ползваме най-обикновен и подвижен, който ми даде приятелка. Оля, жива и здрава да си, толкова работа ми свърши тази вещ!

03. Чай против колики. Тя не искаше да го пие, а дори когато успеех да я накарам, не вършеше никаква работа.

Аделина и Кай на 12 месеца

01. Люлка. Толкова обичах шезлонга, че реших да прибавя още нещо от този тип. Малкият не хареса люлката грам, може би я взех твърде късно (около 4-и месец).

02. Някакъв уред със записани звуци на утроба, вълни и други подобни. Купих го преди да родя, може би беше добре да погледна в app store-а преди да отворя портмонето си за нещо подобно.

03. Одеяло с кройка подходяща за повиване. Отново закупено преди да родя. Нито един път не пових бебето си.

04. Ръкавички за новородено, от онези, които са, за да не се драска бебето. Дори не опитах да му ги сложа.

05. Козирка за баня, за да не му влиза вода и шампоан в очите. Той не позволи да му я сложим, иначе е много симпатична.

Бел и Ерми на година и 4 месеца

01. Бънджи – да започнем с това, че едва го закачихме на касата на врата, която се оказа не толкова широка, колкото вероятно предвижда производителят. Ерми вися на него общо 8 минути от няколкото опити, които направихме да я забавляваме преди да проходи. Забелязахме интерес в очите й в началото, после няколко пъти пружиниране с крака, докато дразнението не премина в откровен ужас.

02. Жирафчето Софи. Толкова дълго рекламите му се набиваха през очите ми, че накрая реших да взема един от продуктите на 2015 г.. Но, разбира се, както неведнъж е ставало ясно, бебета обичат да дъвчат всичко останало, но не и играчките, преназначени за целта. Така и стана със Софка – Ерми ми я разгледа, подъвка и захвърли, колкото и да се опитвах да ги запозная за втори, трети и четвърти път, комуникация им беше кратковременна, но придружена с усмивки. Едни 30 лв. стоят на дъното на коша за играчки.

03. Електронна везна. В първите седмици след раждането буквално бях в истерия дали бебето поема достатъчно кърма. Бързо се втурнахме към мола и купихме един кантар, с който мерех пелените – преди и след ползването им (защото Бебешори отказваше да застане мирна върху него), и изпадах в още по-дива истерия, че кърмата не е достатъчно. По-късно стана ясно, че можехме да вземем везна под наем или поне втора ръка, а не да инвестираме стотина лева.

04. Пано-ограничител. Това малко странно нещо с дунапрен от двете си страни служи за предпазване на бебето, когато спи. Поставяте го в него и то е обезопасено и затворено. Не сполучи в нашата къща.

05. Спален чувал – и досега Ерми се бунтува срещу завивките, камо ли пък да бъде опакована като гигантски бонбон с цип през нощта, абсурд.

06. Килимче за игра или въобще малко килимче, върху което да поставите пълзящо бебе. Първото нещо, което бебето ще направи, е да излезе ИЗВЪН килимчето, ако въобще то се запази пространствено – само за две минути вече ще се е превърнало в топка под колената на малкото сладко червейче.

07. Наколенки за пълзящо бебе – какво да ви кажа… Ако успеете да ги сложите, ще се задържат на колената от 2 до 3 минути.

08. И най-голямото ми безумие – поръчаният на приятели подарък по повод раждането, т.е. взет преди самото него – слингът Baba Sling, който ви съветвам да не купувате по никакъв повод. Не само че бебето едва ли ще иска да стои в него, а смятам, че не е никак здравословно за него да го прави.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

01. Кенгуру и слинг. За момичетата имах и двете, но тъй като можех да нося само една от тях, почти не съм ги ползвала. Те не свикнаха, а и аз просто се отказах да опитвам. С Любомир ми се ще да опитам отново, но може би с нещо по-подходящо от това, което имам.

02. Жирафчето на Софи (2 бр.) – Анна и Сияна дори не го забелязваха в леглата си. Камо ли да опитат да го дъвчат или играят с него.

03. Зайче за почистване на венци на Мам (2 бр.) – пълна илюзия е, че ще го ползвате по предназначение. Оставях ги в легълцата на момичетата – нула внимание.

04. Чай – няколко вида, които взех предварително и още си стоят в шкафа. Срещу колики, за добро храносмилане и просто чайче за пиене. Така и не им дадох. Момичетата пийват вода. Те бяха на смесено хранене. Засега Любомир е на кърма, така че съдбата на тези чайове е обречена.

05. Инхалатор – момичетата имаха по-тежка хрема като по-малки. Взехме го, за да помогне на дишането. Ползвахме го точно веднъж и не знам имаше ли ефект, освен че се плашеха от звука му.

baby-stuff1

  • Няколко, които много се РАДВАМЕ, че сме КУПИЛИ

Николета и Ника на 7 месеца

01. Детска гимнастика – Преди бебето да започне да пълзи, тази вещ ми осигуряваше поне 15-20 минути спокойствие. Сега също продължава да изпълнява подобна функция, понякога дори с удължено действие.

02. Кухненски робот – Пасаторът ми се счупи и отидохме да купим нов. Върнахме се с кухненски робот. Остарявам – още предизвиква в мен радостни емоции като от нови яки кецки. Пюретата са песен, а готвенето за нас, о, готвенето за нас трае два пъти по-малко. Йеий!

03. Сокоизстисквачка – Захранвам по старата схема, което означава, че от края на третия месец правя сокове. Започнах механично, което включва стъргане на плод, изстискване на настърганото с марля, второ изцеждане. С други думи – мазало в кухнята. Сега имам само едно прецеждане – кратко и доста по-чисто занимание.

04. Кантар – Бел ми даде нейния и всяка седмица проверявам килограмите. Дълго време бебето беше много над средното, после падна под него, а сега се движи съвсем по златната среда, но това иначе нямаше да го знам. Защо ми е да го знам? За да разбера, че маслото в зеленчуковите пюрета помогна на бебето да стигне средното тегло за месеците си и не да не се отказвам, при появата на първото мръщене. Използвам го всяка седмица.

05. Проходилка, бънджи, люлка – 3 в 1, от което ползвам само първите две, защото люлеенето не е сред любимите занимания на моето момиче. Все още е на бънджи предимно, за да не свиква да ходи боса, а с подходящите обувки. Още тази или другата седмица ще променим това, веднага след като намеря идеалните обувки.

Аделина и Кай на 12 месеца

01. На първо място определено поставям ергономичната раница и аксесоарите към нея – дъждобран и по-дебело покривало, с него можем да отидем и в Аляска. Нося Кай от ден двайсти, в началото го носех в еластичен слинг, беше ми ужасно трудно да го омотая, а нямах право на много опити, все пак участваше и новороденото ми бебе. После преминахме на caboo, mei tai, ergo baby, в момента ползваме easy feel toddler, всичките са това, което не е кенгуруто – не носете детето си в кенгуру. Препоръчвам силно и hip seat, бих си го купила още триста пъти, мисля, че всяка майка има нужда от него след 7-и, 8-и месец.

02. Вибриращ шезлонг, ползвахме го осем месеца, чак ми стана тъжно, като го разглобих, за да го върна обратно в кутията.

03. Бебефон с камера. Признавам струва не малко, но когато малкият го счупи и трябваше да ползвам такъв само със звук – имах чувството, че са ми отнели очите.

04. Уред за приготвяне на пюрета на пара, струваше си всеки лев. Приготвянето на домашна храна с помощта му се случва бързо и неусетно.

05. Зимен чувал за количката – никога не се притеснявам, че на малкия му е студено.

Бел и Ерми на година и 4 месеца

01. Най-голямата ми радост – придобивката на ерго раница, е придружена с най-голямото ми съжаление, че не взех нова и оригинална. Въпреки всичко репликата на Ergo baby, купена от olx.bgвърши чудесна работа и досега – вече една година. Спасяваше ни в редица критични моменти, когато бебето отказваше да заспи в количката, т.е. винаги, и начинът за приспиване беше в носенето му.

02. Стерилизатор. Когато от време на време ни трябваше АМ, този уред свърши чудесна работа.

03. Люлка – вече почти забравих този период, но се сещам, че през първите месеци Бебешори обичаше люлката си и стоеше с удоволствие в нея през по-голяма част от времето до момента, в който не започна да се изправя.

04. Люлеещо се легло. Ще го ползваме още дълго.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

01. Диспенсър за адаптирано мляко – това беше златното ми откритие за разходките в парка. Супер удобна вещ, ако бебчетата ви са на адаптирано мляко.

02. Везна – също се оказа безценна за нас. Анна и Сияна се родиха по-рано, изписаха ги на 2 100 г. Ползвахме много често везната, за да следим дали децата наддават. В момента следим теглото на бебе Любо, тъй като е само на кърма.

03. Преносими легла кошари – супер удобни за пътуване. Децата спят спокойно в техните си легла, където и да отидем.

04. Помпа за кърма – оказа се безценна при Анна и Сияна. Цедих почти 10 месеца и дадох максималното от себе си, за да има кърма за момичетата. Сега с Любомир също я ползвам, ако той не успее да суче и от двете гърди.

05. Стерилизатор и нагревател – ако храните с адаптирано мляко, особено повече от едно дете, тези вещи ще са ви неотменими помощници.

Тази статия е любезно предоставена от milkvampires.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,678 преглеждания

Comments are closed.