Мумински кифлички за закуска
Кога, ако не в събота сутрин!
200 мл. прясно мляко
50 гр. мая
1 яйце
1 ч. л. сол
около 2 ½ ч.ч. бяло пшеничено брашно
150 гр. масло
За намазване: яйце
За поръсване: маково семе
Накисни маята в студено мляко. Смеси я с яйцето, солта и брашното, докато получиш гладко и еластично тесто. Прибави в него щипчици масло и го пъхни в хладилника. Раздели охладеното тесто на две части и ги разточи на кръгове. Разрежи всеки от тях на осем парчета с ролка за тесто или обикновен нож. Навий получените триъгълници на кифлички, започвайки от широката страна. Нареди ги върху тава, застлана с хартия за печене. Изчакай да удвоят обема си. Намажи кифличките с разбито яйце и ги поръси с маково семе. Печи ги десетина минути на 250 градуса, докато добият красив златистокафяв цвят.
Рецептата е от „Готварската книга на мама Муминка“ на Сами Малила, издателство „Дамян Яков“.
4,616 преглеждания