Млечни корички (крусти) по главата на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby-sweating-at-sleep_600x400.jpg

Млечните корички са по-популярни под наименованието „крусти“. Те представляват жълтеникаво-бели люспички по темето на бебешката главичка. В повечето случаи не се нуждаят от специални грижи и преминават от самосебе си още в първите месеци след раждането. Родителите често се притесняват от тях и търсят всякакви начини да ги премахнат, но те всъщност не причиняват дискомфорт на бебето, не са заразни и не са свързани с грижите за бебешката хигиена.

Научното обяснение за образуването на млечни корички най-често се свързва с прекомерното производство на себум (мазнини) от мастните жлези по бебешката кожа, в това число и по главата. Това може да е свързано и с повишените нива на някои хормони, които се предават по кръвен път от майката на бебето още по време на блеменността.

В много редки случаи причината може да е в гъбички, които се развиват идеално, благодарение на влажната среда, каквато е окосмената част на главата на бебето.

Ако крустите ви притесняват можете лесно да ги премахнете с влажна мека кърпа, предварително напоена с топла вода. Разтъркайте с нейна помощ коричките, за да се размекнат и след това с бебешко гребенче или мека бебешка четка срешете окосмената част на главичката.

Можете да третирате млечните корички и с преварен зехтин или обикновено бебешко олио, след което да изплакнете главата на бебето с топла вода. Винаги подсушавайте много внимателно главичката на бебето след баня.

В никакъв случай не използвайте остри предмети за премахването на коричките или да се опитвате да ги чоплите с нокти, защото бебешката кожа е нежна и тънка и лесно може да се нарани, а това да предизвика сериозни инфекции.

Според специалистите дерматолози крустите представляват бебешки себореен дерматит, който, макар и рядко, може да засегне и други части на тялото на детето. Това обикновено може да е областта на слабините, носа, веждите и зад ушите, на които е добре да се обръща специално внимание по време на ежедневния тоалет.

В случаите при които млечните корички се разпространят по различни части на тялото, освен по главичката и са придружени от зачервяване и оток на кожата около тях, консултирайте се с педиатър, а по негова преценка и с дерматолог, който да ви предпише адекватно лечение след проведени диагностични изследвания.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7 801 преглеждания

Comments are closed.