Митове и истини за бебешкия сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_124833589

Баби и дядовци, приятели и роднини, преизпълнени с добри намерения не спират да съветват младите родители как да се грижат за новороденото. Една от най-често дискутираните теми е сънят на бебето и триковете, с помощта на които то да спи спокойно и непробудно през нощта. Но има ли наистина универсална рецепта, която родителите да използват?

Позиция на бебето е от съществено значение за заспиването

Мит: Препоръчително е бебето да се постави да спи на една страна.

Истина: Здравите бебета трябва да се поставят да спят легнали по гръб. Това се препоръчва от педиатрите с цел да се намали рискът от синдрома на внезапната детска смърт.

Бебето може много лесно да се претърколи от една страна по корем, а това може да доведе до задушаване, затова позицията при малките бебета е добре да е по гръб.

Контролът на съня зависи от родителите

Мит: От родителите зависи режима на сън и бодърстване на новороденото.

Истина: Новородени бебета спят в по-голямата част от денонощието и заспиват когато имат нужда от сън и се събуждат когато огладнеят, когато пелените им са прекалено подмокрени или когато нещо ги боли.

Ключовата дума тук е новородено. Много родители се опитват да се създават график още от първите дни от живота на бебето след изписването, но когато става дума за новородено, мама и татко наистина трябва да следват сигналите, които бебето им подава, а не да се опитват да налагат своите виждания за бебешки режим.

Нуждата от повиване

Мит: Повиването е остарял метод за успокояване на неспокойното бебе.

Истина: Повиването, ако се направи правилно, може да бъде наистина ефективен метод за успокояване на неспокойното кърмаче.

Повиване е много полезна техника, когато става въпрос за успокояване на новороденото. Някои родители се притесняват бебето им да не бъде претоплено по този начин, но при правилно обличане, това не би следвало да е проблем. Младите родители могат да потърсят съвет от педиатъра за правилната техника на повиване, за да я приложат при нужда.

Качеството на съня

Мит: Подремването в столчето на колата или количката не се брои за спане.

Истина: Ако детето спи спокойно и продължително, няма значение, че е в столчето.

Малките деца са доста гъвкави по отношение на местата, на които заспиват. Ако бебето заспи извън кошчето или легълцето си, не е задължително необходимо да бъде местено.

Детската стая и легло не е необходимо да се претръпват с излишни декорации и предмети, важно е детето да е в безопасна среда, и не на последно място, в стаята на новороденото не бива да има компютри, телевизори и мобилни устройства.

Оризова вода преди лягане

Мит: Добавянето на оризова вода в шишето на кърмачето спомага за спокойния бебешки сън през нощта.

Истина: Няма конкретни доказателства, че консумирането на оризова вода преди сън, действа успокояващо на новороденото и въздейства пряко върху качеството на съня.

По материали от: www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,210 преглеждания

Comments are closed.