Мерки срещу тежките ученически раници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

school-backpack

Министерство на образованието вече предприема мерки за олекотяване на ученическите раници.Преди всичко искам да кажа, че за нас това не е кампания, а е целенасочена политика. Това каза Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

От началото на учебната година се срещат и с издателствата след като приключи кампанията за одобряване на учебниците именно с такава цел. „В момента това, което ние реално предвиждаме, от една страна да се въведе възможност за разделяне на учебниците, когато това е необходимо, когато учебникът е с голям обем. От друга страна съответно националната програма за увеличаване на броя на шкафчета, в които да се оставят съответно учебниците, така че да не се носят всеки ден помагалата, екипите по физическо, примерно”, посочи зам.-министърът.

За тежестта на раницата, тя поиска да каже, че в раницата няма само учебници. „Много бих искала да се знае, че това е наша обща отговорност не само на МОН, на всички учители, които са изключително ангажирани с този проблем, също така и на родителите. Ако ние взимаме решения на административно ниво, то учителите са хората, които взимат решения на институционално ниво, на ниво училище. Предвиждаме и с тях разговори”, каза Михайлова.

Друг важен проблем, който тя посочи, е да не се увеличава броят на помагалата, които не са задължителни. „Естествено може би най-ангажирани и много важен е да имаме съдействието и на родителите, защото ученическата раница особено в по-малките класове се подготвя и с помощта на родителите”, посочи тя.

„Тук е нашата задача, ние ще помолим колегите учители да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни. Учебникът и учебната тетрадка чудесно вършат работа. Това да има само един учебник, или само една тетрадка няма да реши проблемът, защото този един учебник може да е 500 страници”, каза тя и посочи, че е важен е учителя, който преподава в класната стая. Михайлова посочи, че най-важно е да не се носят във всеки част всичко, което е по един предмет. Според нея по-важно е да се носи в училище само това, което се използва, да се работи наистина в час, няма нищо страшно да се пише само в тетрадката.

Сред мерките, които са набелязали е да се прецизират използването на допълнителни помагала. Тя посочи, че въпросът за тежестта на раниците не е от днес, не е от вчера. „Кога са първите видими резултати? В училище, в зависимост от възможностите на ниво институции, могат да се получат и още в началото на втория срок. Ние сега подготвяме доста срещи с колегите директори, с учителите”, посочи зам.-министърът. По думите й разговорът с учителите върви в момента. Официално в понеделник ще изпратят писмо на регионалните управления, чрез тях до всичките институции. „Тоест това, което сега говорим е резултат на труд, който сме положили още от няколко месеца назад”, посочи тя.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,088 преглеждания

Comments are closed.