Майки на деца с увреждания поискаха да станат приемни родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Родни майки на деца с увреждания излязоха на протест в Сливен и поискаха да станат приемни родители. „Нямаме друг изход, ако искаме да гледаме собствените си деца. на които доскоро бяхме лични асистенти“, обяви Нина Собаджиева.

samotna_maika

Майки поискаха от общината да получат такъв статут, защото държавата дава на приемните родители по 600 лв., за да гледат здраво дете. Новата програма за лични асистенти, която се финансира с евросредства, рязко орязва парите за майките с болни деца. Общината им предлага платена заетост от 4 часа на ден, но за двама потребители. Това решение било взето на база отпуснатите финансови средства. „Никой родител няма да остави детето си, за да обслужва някой друг“, категорична е Собаджиева. Дори и да се съгласи, за 4 работни часа родителят ще получава след удръжките по-малко от 200 лв. на месец. Освен това по новата програма общината ще назначи като лични асистенти едва 65 човека, при положение че само децата с увреждания са над 160.

С това решение държавата грубо нарушава правата на децата, смятат родителите. В община Перник пък чак през юни ще бъдат назначени 30 лични асистенти, при положение че доскоро броят им е бил 240. Те ще се грижат за 300 нуждаещи се. Кой обаче ще се грижи за тях до юни не е ясно, защото старата програма изтече през февруари.

Личните асистенти пък се регистрират в бюрата по труда като безработни, за да получават обезщетение, докато се разбере дали ще бъдат наети отново. Недоволни от това положение родители на деца с увреждания пишат жалби и готвят национален протест в столицата.

източник: в. Стандарт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,564 преглеждания

Comments are closed.