• No categories

Лято в буркани: 3 вкусни и полезни рецепти без захар и консерванти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
plums

Печени сливи

Необходими продукти
2 кг. добре узрели сини сливи
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. мед

Почистете и измийте плодовете, нарежете ги на половинки по дължина. Наредете ги в подходяща тавичка и ги запечете във фурната за около 30 мин. на 180 градуса. След това поръсете с канела и прибавете меда и върнете отново във фурната за 10-тина минути или докато забележите, че сливите леко са започнали да се карамелизират. Ако сливите са достатъчно узрeли няма нужда от мед.
Получава се много вкусно сладко, с което да гарнирате любимите палачинки.
Докато са още топли приберете печените сливи с мед и канела в сухи стъклени бурканчета и затворете със сухи капачки. За по-продължително съхранение ги кипнете за 5-10 минути, за да се стерилизират.
По същия начин можете да приготвите ябълки, дюли, праскови и кайсии.

peaches


Белени праскови натюр

Изберете добре узрели праскови, измийте ги старателно и подредете в по-дълбок съд. В отделна тенджера кипнете вода и с нея залейте прасковите и покрийте съда с капак. Оставете ги така за 5-10 минути. Излейте горещата вода и залейте плодовете със студена. По този начин ще улесните обелването на ципата им. След като обелите прасковите, ги разполовете и наредете плътно в буркани за компот, така че почти да не остава празно пространство, след това долейте толкова вода, колкото да покрие плода и затворете с бурканите с нови капачки. Кипнете консервите за 15 минути, след което извадете бурканите и ги оставете обърнати на капачките им до пълното им изстиване, проверете дали капачките са добре вакуумирали.
Така съхранени прасковите са идеални за пряка консумация, за сладкиши, различни печива, както и за приготвянето на напълно натурални плодови пюрета и нектари за най-малките, които можете да приготвяте през зимата като пасирате плодовете и прибавите към тях преварена водичка, кърма или АМ.

apple_pear


Пюре от ябълки и круши

Необходими продукти
1 кг. сладки ябълки
1 кг. добре узрели круши
1/2 ч.л. канела

Изберете равни количества добре узрели круши и сладък сорт ябълки. Обелете и почистете от семенните кутийки. Нарежете ги на парчета и сварете за 20-30 минути с малко вода на умерена температура или до пълното извиране на водата. Пасирайте добре сварените плодове, прибавете канелата, разбъркайте и насипете в предварително подсушени бурканчета от детска храна или каквито имате. Кипнете ги за 10-15 минути, докато се вакуумират. Това пюре също както и прасковите от горната рецепта, е идеално за пряка консумация, но и за приготвянето на различни кисели, кремове и сладкиши.

Всички рецепти са изпробвани от екипа на Първите седем! 🙂

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,232 преглеждания

Comments are closed.