Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_smiling_11121898

Куба стана първата страна, която е елиминирала предаването на ХИВ вируса и този на сифилиса от майка на бебе, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

В Куба по-малко от 2% от децата, чиито майки са заразени с ХИВ, са родени с вируса. Това е най-малкият възможен процент при съществуващите методи за превенция. Благодарение на това страната получи първия сертификат от СЗО за елиминиране на предаването на СПИН и сифилис от майка към дете.

България е следващата държава, за която ще бъде обявено, че е спряла предаването на тези болести от майка към бебе, твърди говорител на Американската здравна организация. След нас се нареждат Молдова, Туркменистан и Тайланд, които трябва да получат сертификат от СЗО. За да стане това, не е нужно цялостно елиминиране на предаването на болестите, а да се стигне до такова ниво, че то да не се счита за проблем на общественото здраве.

Научният пробив в Куба пък идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица изследвания и лекарства, които да спрат предаването на тези заболявания от майката към детето.

“Това е едно от най-големите възможни постижения за човешкото здраве и важна стъпка към едно поколение, свободно от СПИН”, каза генералният директор на СЗО Маргарет Чан. От организацията заявиха, че се надяват и други страни да постигнат същия успех.

Всяка година в света близо 1,4 милиона жени с ХИВ забременяват. Ако не се вземат мерки, съществува между 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето. Този риск спада до 1%, ако се дават антиретровирусни лекарства на майките и техните бебета.

Източник: www.varna.utre.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,848 преглеждания

Comments are closed.