Крем супа от целина с хрупкава чабата
Вкусна супа от целина, гарнирана с прясно изпечени филийки чабата – перфектно.
Крем супа от целина
Необходими продукти:
– 2 с.л. зехтин за готвене
– 2 скилидка чесън
– 1 глава червен лук
– 300 гр. целина
– 400 мл. горещ пилешки бульон
– 2 с.л. заквасена сметана (може и готварска)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте мазнината в подходящ съд. Сложете чесъна, лука и целината, нарязани на дребно. Гответе на средна температура около 5 минути, докато омекнат.
2. Добавете бульона, разбъркайте и продължете готвенето още около 12-15 минути.
3. Пасирайте и добавете гореща вода, за да се получи желаната гъстота.
4. При сервирането може да добавите по 1 с.л. заквасена сметана или малко течна готварска.
5. Поднесете с филийки домашна чабата.
Чабата с маслини
Необходими продукти:
– 300 гр. брашно
– 50 гр.черни обезкостени маслини
– 1/2 кубче прясна мая
– 2 с.л. зехтин
– 1 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. захар
– 230 мл .топла вода
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в половината от водата, добавете захарта и оставете да шупне.
2. В подходяща купа пресейте брашното. Направете кладенче, в което сложете зехтина, солта, нарязаните на дребно маслини, готовата мая. Започнете месенето, като добавяте и останалата вода. Месете, докато се получи гладко меко тесто, като може да довършите върху набрашнена повърхност. Покрийте и оставете хубаво да втаса, докато удвои обема си.
3. Оформете чабатата като правоъгълник и поръсете с брашно. Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене. С нож направете няколко напречни разреза.
4. Пече се в предварително загрята на 230 градуса фурна, в която най-отдолу сме сложили съд с вода. Благодарение на него се получава типичната и уникална за чабатата хрупкава коричка. Пече се, докато се получи златиста коричка. След изпичането, ако искате коричката да остане хрупкава, оставете хлябът да изстива на метална решетка, а ако предпочитате мека коричка, покрийте с памучна кърпа.
4,495 преглеждания