Крем карамел в тиква
Необходими продукти:
1 тиква около 1-1,5 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4-5 с.л. захар
2-3 с.л. захар за карамела
ванилия
брашно за поръсване на тиквата от вътре
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилията. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар .
Измийте тиквата, отрежете капаче от страната да дръжката, почистете семките и поръсете с брашно. Направете светъл карамел от 2-3 с.л. захар и го изсипете на дъното на тиквата, върху него излейте яйчено-млечната смес. Покрийте с капачето и сложете тиквата в дълбок съд като го напълните с вода, която да достига до 1-2 пръста от отвора на тиквата.
Загрейте фурната до 160-180 градуса и печете десерта най-малко 1,5-2 часа. Водата в съда, в който сте поставили тиквата не бива да завира, за да стане крем-карамелът ви гладък.
След като изпечете тиквата с крем-карамела, извадете съда от фурната и тиквата от съда. Оставете да се охлади напълно и едва след това я нарежете. Най-добре на следващия ден, за да може кремът да се стегне напълно.
Сполучливият десерт изглежда точно като на илюстрацията, но и да не го докарате на вид, със сигурност на вкус ще бъде превъзходен, особено ако обичате тиква и крем-карамел, а какво остава двете събрани в едно.
22,222 преглеждания