„Кралят на Плодовете”
Мангото е изключително хранителен и полезен плод, с уникален аромат и вкус. То е един от най-вкусните тропически сезонни плодове и се смята, че води произхода си от Индийския субконтинент.
В България мангото е все още една от екзотичните храни макар по целия свят да е една от най-консумираните.
Ботанически, то е близко до кашуто и шам-фъстъка. Отглежда се във всички тропични зони на света и е известно още като суперплод.
Огромното дърво достига от 35 до 45 метра височина, а плодовете му преминават през зелен, жълт, оранжев до червен цвят
Защо е полезно:
– Мангото е богато а фибри, витамини и минерали
– Според най-новите изследвания, плодът предпазва от рак на червата, гърдите и простатата
– Плодът е отличен източник на Витамин А – 100гр. изцеден сок от манго осигурява на организма 765mg или 25% от препоръчителната дневна доза от Витамин А . Също така то се явява и в качеството си на антиоксидант.
– Прясното манго е богат източник на калий, който спомага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
– Освен на витамин А, мангото е богато и на Витамин В6, Витамин С и Е
– Мангото защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка.
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:
Продукт |
вода в % |
ккал |
белт. /гр |
мазн. /гр |
смилаеми въгл. /гр |
фитостероли./мг |
захари/гр |
фибри/гр |
Сурово манго |
81% |
65 |
0.5 |
0.3 |
15.2 |
0 |
14.8 |
1.8 |
Как да изберем и съхраняваме плода
Мангото е сезонен плод, свежото манго се появява на пазара май месец.
Обикновено, то се бере, докато е още зелено, но напълно узряло. В магазините може да го видите в различни цветове и размер. Най-добре избирайте жълто-червеникав плод – това значи, че плодът е зрял и може да се консумира в рамките на една седмица. Добре е да се държи в хладилник. Ако купите зелено манго – оставете го да слънце, докато придобие жълто-червеникав цвят.
Как да му се насладим
Измийте мангото в студена вода, за да премахнете пестицидите. Подсушете го като използвате мека кърпа. Мангото трябва да се яде само, без да му прибавяте нищо, за да усетите силния му аромат.
Нарежете плода по дължина на 3 части, обелете го и след това нарежете вътрешността на малки кубчета – това ще е чудесно допълнение към плодовата салата.
Другият вариант е да изцедите мангото на сок и да се насладите на тази изключително вкусна и полезна напитка, която е една от най-популярните плодови напитки в света.
Кога вашето дете може да се запознае с този екзотичен плод?
Ако вашият мъник е между 8-10 месеца голям, може най-спокойно да включите мангото в менюто му. Не е нужно да го готвите стига то да е достатъчно узряло и меко. Ето няколко рецепти, които можете бързо и лесно да приготвите
Пюре от манго:
Необходими продукти:
1 узряло манго
Кисело мляко или сок от ябълка или круша или вода
Обелете, махнете семките и смачкайте мангото, докато стане на пюре
Прибавете киселото мляко (или сока, или водата), докато получите подходящата консистенция за вашето бебе.
** Ако вашето дете все още не яде кисело мляко или вие не желаете да му давате, просто смачкайте мангото и му го дайте само него – със или без вода.
Манго и още нещо
Необходими продукти:
½ чаша смачкано манго
½ чаша узрял банан – обелен и смачкан
1 праскова – без костилката, смачкана и обелена
Сложете всички плодове в една купа и ги смачкайте заедно. Ако вашето бебе се нуждае от по-рядка кашичка, прибавете вода или друга течност. Сервирайте така или го прибавете към зърнената закуска на детето.
Храни, които добре се съчетават с мангото
Банани
Боровинки
Праскови
Пъпеш
Кисело мляко
Знаехте ли, че:
В Индия дървото Манго е свещено – то е символ на любов и се вярва, че сбъдва желания
Името „манго” идва от думата на населението на Южна Индия ‘mangkay’ или ‘man-gay’. Когато португалски търговци се нанасят по тези земи, те преименуват плода на „Манго”
Листа от манго се използват за сватби като се закачат в къщата, за да бъде двойката многодетна.
19,967 преглеждания