Козуначени кифлички
Козуначените кифлички са любими домашни сладости, които изискват съвсем малко опит, за да бъдат приготвени.
Необходими продукти за 60 броя:
– 600 г брашно
– ½ ч. л. сол
– 5 с. л. захар
– 20 г мая
– 2 яйца
– 100 г меко масло
– 250 мл прясно мляко
– 1 с. л. настъргана лимонова кора
– локум, орехи и мармалад за пълнеж
– захар, сусам и мак за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Маята се разтваря в малко вода, прибавя се лъжица от брашното, разбърква се и се оставя да втаса.
2.Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче и в него се слагат втасалата мая, маслото, солта, яйцата, разбити със захарта и прясното мляко. Оформя се меко тесто, което се меси, докато стане еластично и престане да лепне. Поставя се да втаса на топло в купа, намазана с олио, за около 2 часа.
3.Тестото се премесва, разделя се на 8 топчета и всяко се разточва на кръг върху намазана с олио повърхност. Всеки кръг се нарязва на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага по парченце локум или лъжичка мармалад с орех. Завиват се на кифлички, намазват се с разбито яйце, оставят се да втасат около 30 мин., поръсват се със захар, сусам или мак и се слагат да се пекат на 190° С, докато се зачервят.
Рецептата е предоставена от: сп. Меню, http://www.menumag.bg/
Още Десерти:
8,258 преглеждания