Кой спечели от нашия конкурс за постна рецепта?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Питки на тиган 

Продукти: 

1 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер

250 гр. брашно
100 гр. хладка вода
5 суп. л. олио

Начин на приготвяне:
В купа смесвате сухите съставки, оформяте кладенче и прибавяте течните съставки. Омесвате средно меко тесто, което не трябва да лепне. Завивате в кърпа и оставяте да почине за 30 минути. Разделяте тестото на 4 топки. Всяка топка оформяте на диск с дебелина около 2 сантиметра.  В добре сгорещен с малко с олио тиган печете всяка кора за около 3-4 минути на среден огън и от двете страни.

Рецептата ни изпрати Ани, гр. Хасково

 

Постни кюфтета с коприва и спанак

Продукти: 

1 шепа коприва (или спанак)
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
500 гр картофи
50 гр галета (препечен и счукан хляб)
100 мл олио
щипка смлян черен пипер
2-3 стръка магданоз
2 с.л. брашно (царевично)

Начин  на приготвяне:

Сварете картофите цели, след това ги обелете и намачкайте добре. Прибавете към тях копривата, предварително бланширана и накълцана добре, заедно с нарязаните на ситно лук и чесън. Овкусявате с подправките и добавяте царевичното брашно, за да стегне сместа. С мокри ръце вземате по малко от сместа и оформяте на кюфтета. Оваляйте ги в галетата и изпържете в загрято олио до зачервяване. Готовите кюфтета отцедете от мазнината върху хартиени салфетки и поднесете с кисело мляко и прясна салата.

Рецептата е изпратена от Красимира, гр. София


Баница със спанак

Продукти
1 пакет готови кори (500 гр.)
отцеден спанак 
праз
сол
пипер
олио

Начин на приготвяне:

Накъсвате предварително измития спанак, запържвате праза и добавяте спанака, овкусявате. Нареждате в правоъгълна тавичка ред кори, ред плънка. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35 мин. 

Рецептата е изпратена от Цвети, гр. София


Жито със спанак

Необходими продукти:
1.ч.ч. грухана пшеница
1 малка глава лук
250 гр. спанак
50 мл. зехтин
1 ч.л.джоджен
1.ч.л. сладък червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Предварително сваряваме груханата пшеница.Задушаваме лука, прибавяме спанака, готвим около 6-7 минути, добавяме подправките и малко водичка, след около 5 минути прибавяме свареното и отцедено жито, изключваме котлона и оставяме ястието да доуври.

Добър апетит 🙂

Рецептата изпрати Деси, гр. Варна

 

Карамелен кекс

Необходими продукти:
2 и 2/3 ч.ч. брашно

1 и 1/2 ч.ч. захар

2 ч.л.сода
1/2 ч.л. сол
2/3 чаша олио
2 с.л. лимонов сок
2 пакетчета ванилия
2 ч.ч. вода

За карамела:
1 ч.ч. ситно нарязани орехи  
2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне: Смесваме сухите продукти, добавяме олиото, лимоновия сок и водата и разбъркваме до хомогенна смес. Изсипваме тестото в намаслена  и набрашнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 190 градуса около 50 мин. След изпичането кексът се оставя да изстине, но не напълно, с остър нож правим разрез по дължина като внимаваме да не срежем кекса до дъно, с помощта на лъжичка поставяме карамела в процепа и каквото остане от сместа разпределяме отгоре.

Приготвяне на карамела: Захарта и 3-4 с.л. вода се карамелизират на слаб огън, след което се добавят орехите. ( ако не постите можете да добавите в карамела прясно мляко вместо вода и парченце масло, тогава се получава смес подобна на лакта)

Рецептата е изпратена от Деси, гр. Варна

Пролетно руло 

За тестото:

1 кубче прясна мая

400 мл. хладка вода

1 с.л. захар

2 с.л. зехтин /олио/

1 с.л. лимонов сок /оцет/

1 с.л. сол

750-800 гр. брашно

маково семе/ сусам за поръсване

За плънката:

400 гр. гъби

250 гр. пресен спанак

1 връзка пресен лук

1 морков

2 скилидки чесън

2 щипки мащерка

1 с.л. риган

черен пипер

сол

1/2 к.ч. олио

Начин на приготвяне:

Тестото:

Маята и захарта се разтварят в 100 мл. топла вода, оставя се да втаса 10-15 минути.

В голяма купа изсипваме течните продукти и втасалата мая, разбъркваме.

Постепенно прибавяме пресятото брашно и солта.

Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го изваждаме върху набрашнена повърхност и омесваме като прибавяме по малко брашно.Намазваме голяма купа и тестото, с малко олио, покриваме ги с кърпа и го оставяме на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час. Изсипваме втасалото тесто върху работния плот и разточваме кора с дебелина 1 см. като се стремим да се оформи правоъгълник. Разпределяме плънката в средата на тестото и с остър нож по дължина нарязваме напречно тестото на ленти, които след това преплитаме над плънката..По желание  може да поръсим с маково семе или сусам и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.

Плънката:
Гъбите и морковът се нарязват, спанакът се измива, почиства се от дръжките и жилките. Пресният лук и чесънът се нарязват на ситно. В загрята мазнина задушава лука, прибавят се гъбите и моркова готви се около 5 минути. Слага се спанака, разбърква се около минутка и сместа се отмества от котлона. Добавят се чесъна и подправките.

Рецептата е изпратена от Деси, гр. Варна

 

Салата от червено цвекло и моркови

Продукти:

3 по-големи моркови

1 глава цвекло

зехтин 

ябълков оцет /по възможност домашен/ или лимонов сок

сол

Настъргваме морковите и цвеклото на едро ренде. Овкусяваме със зехтина, оцета/ лим. сок/ и солта. По желание може да се добави настъргана ябълка, счукани орехи и 1-2 лъжици смляно ленено семе.

Рецептата е изпратена от Радинка Радева, гр. Севлиево

 


 

Салата от червено цвекло

Тази салата ми я каза сестра ми, която не живее в България. Много лесна за приготвяне е, но комбинацията от подправки прави вкуса й неповторим. Продуктите варират в зависимост от желаното количество. Аз я правя по следния начин: 

Около 300-400 грама червено цвекло (избирам по-малки глави цвекло, мисля че са по-сочни и вкусни)
щипка сол
мед
балсамов оцет
кимион на зърна
зехтин

Начин на приготвяне:
Обелвате цвеклото, нарязвате го на шайби, след което режете на ленти с дебелина около 1 см. Слагате парчетата в тенджера, заливате с вода и оставяте да се свари. Не чакайте да изври цялата вода, защото после като овкусявате, сокът ще се превърне в една чудесна марината. След като свалите свареното цвекло добавяте солта, меда, балсамовия оцет, зехтин и зърната кимион на вкус. Не мисля, че има някаква правилна последователност. Разбърквате и оставяте да попие вкусовете. Може да се сервира със смлени орехи, да се добавят зелени маслинки, каперси, чесън и въобще както ви е вкусно на вас 🙂
Добър апетит! 

Рецептата е изпратена от Юлияна, гр. София 

Салата от спанак с киноа 

Продукти: 
500 гр. спанак 
100 гр. сварена киноа
1 домат
пресен лук
сол
лимонов сок
зехтин 

Накъсвате спанака, ако има нужда, добавяте сварената киноа, нарязания домат и лук и овкусявате 🙂 

Рецептата е изпратена от Цвети, гр. Ловеч


Пълнени чушки с нахут 

За тази рецепта използвам печени чушки от буркан, но и сушени ще свършат добра работа 🙂

Продукти: 
6-8 чушки 
около 200 грама предварително накиснат и сварен нахут
лук
червена чушка (който обича люто, може да си нареже и халапеньо)
доматено пюре
магданоз
сол 

Начин на приготвяне:
Запържвате лука в малко мазнина, добавяте нарязаната чушка, малко доматено пюре и сварения нахут. Заливате с малко зеленчуков бульон или вода и оставяте ароматите да се смесят. След като водата изври, намачквате малка част от сместа, наръсвате с магданоз и пълните чушките. Печете в предварително нагрята на 220 градуса фурна, докато се запекат (около 15 мин.). 

Рецептата е изпратена от Краси, гр. София

Патладжан с доматен сос

Продукти:

2 големи патладжана
консерва доматено пюре на кубчета- 400 мл.
2,3 скилидки чесън
босилек
канела пръчка, ако нямате може и на прах
зехтин (олио)

Начин на приготвяне:

Патладжанът се нарязва на кръгчета и се накисва със сол във вода за около 20-30 мин. След това се посолява и се слага в тавичка с малко мазнина- зехтин, олио. Пече се докато поомекне.

За соса: доматите се изсипват в купичка и се разбърква добре, добавят се останалите продукти- чесън, канела, босилек. 
В друг съд се редят ред патладжан, ред сос и се пекат за още около 30 мин.

Рецептата е изпратена от Криси, гр. София

А ето и печелившите: 
Пролетното руло на Деси от гр. Варна си спечели книгата Джули и Джулия
Ароматният патладжан с доматен сос на Криси от София печели Малката голяма готварска книга
Питките на тиган печелят десертния шедьовър “Сладки ноти” от нашата любима Йоли. 
Моля спечелилите да се свържат с нас на e-mail: konkursi@purvite7.bg, за да уточним подробностите по изпращането на наградите. 
Благодарим на всички за участието, както и на издателството Сиела за страхотните награди! Гответе с любов, яжте с наслада 🙂

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Конкурси

1,434 преглеждания

Comments are closed.