Котлети от сьомга със сос от червени боровинки
Сьомгата се отличава с богатия си маслен вкус и полезните си качества. В съчетание със сос от червени боровинки розово-оранжевото месо на студенолюбивата риба придобива още по-интересен и изискан характер.
Необходими продукти за 4 порции:
4 котлета от сьомга
100 мл пресен сок от портокали
1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
½ ч. л. хималайска или морска сол
2 стръка розмарин
4 с. л. зехтин
розов или черен пипер
За соса от боровинки:
1 ч. ч. червени боровинки
100 мл леко червено вино
½ ч. л. черен пипер
2 с. л. захар
Начин на приготвяне
1. За соса – виното, пиперът и захарта се слагат да заврат. Варят се, докато се сгъстят до сиропообразна консистенция. Добавят се боровинките, варят се още 2-3 мин. и се охлаждат.
2. Котлетите се обезкостяват, подправят се със сол и розов или черен пипер на вкус и се заливат с портокаловия сок, разбъркан с портокаловата кора. Оставят се да се мариноват 10 мин., отцеждат се и се подсушават. Намазват се със зехтин, от едната страна се поставят няколко листа розмарин и се слагат с розмарина надолу в загрят тиган. Пекат се 3-4 мин. от всяка страна.
3. Сервират се със соса.
1,842 преглеждания