Колко време е добре да има между две бременности

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

s dve deca

На жените често се препоръчва да изчакат между 18 и 24 месеца, преди да забременеят отново. Но с напредването на възрастта свързаните с бременността рискове за здравето се увеличават.

Ново изследване върху 150 000 бременни в Канада между 2004 г. и 2014 г. заключи, че интервал от по-малко от година значително увеличава здравните рискове, независимо от възрастта. Но резултатите навеждат на мисълта, че отвъд този 12-месечен интервал рисковете са сходни.

“Близките една до друга бременности са рисковани за жените на всякаква възраст”, отбеляза Лора Шумърс от университета на Британска Колумбия.

“Установихме обаче, че рисковете са сходни при 12- и 24-месечен интервал. Намаляването на риска е съвсем малко в периода между първите 12 и 18 месеца след бременността.”

Интервалът е изчисляван въз основа на периода между раждането на първото дете и датата на зачеването на второто.

За жените над 35-годишна възраст бременностите с интервал от 3, 6 и 9 месеца значително увеличават риска от сериозни усложнения, но това не се отнася за жените на 20-34 години. Що се отнася до бебето, опасността от мъртво раждане, смърт през първата година след раждането, изключително ниско телесно тегло, нараства при жените на всякаква възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,465 преглеждания

Comments are closed.