• No categories

Коледен щолен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koleden stollen

Вкусният немски сладкиш е задължителен за Коледната трапеза в някои страни, а все по-често и у нас. Вижте как да си направите тази красива празнична сладост.

Необходими продукти:

– 500 г брашно
– 1 пакетче суха мая (може и на кубче)
– 80 г захар
– 1 яйце
– 150 г мляко (хладко)
– 150 г краве масло
– 1 щипка сол
– 150 гр златни стафиди
– 150 гр черни стафиди
– 100 бадеми (едро нарязани)
– 50 гр захаросани кори от портокал
– 50 г захаросани лимонови корички
– 1/3 ч. л. кардамон
– 2/3 ч. л. индийско орехче
– 1/2 ч.л. канела
– 80 г краве масло (горещо) за намазване
– 80 г пудра захар за поръсване
– малко ром

Начин на приготвяне:

1. Сложете двата вида стафиди в подходяща купа и поръсете с рома. Покрийте плътно и оставете известно време, за да поемат добре.

2. В купа сложете хладкото мляко и захарта и размийте маята. Оставете да „кипне” . През това време сложете брашното,  омекналото масло, солта и яйцето в голям съд, където ще правите тестото. Когато маята е готова, добавете и нея. Размесете добре всички съставки, като трябва да се получи гладко тесто, но не твърде меко. Покрийте с кърпа и оставете да си почива около 30 минути.

3. Добавете подправките, стафидите и захаросаните корички, бадемите. Омесете отново и оформете тестото във формата на щолен. Оставете за около 45 минути.

4. Прехвърлете сладкиша в тава, покрита с хартия за печене и печете в загрята на 170 градуса фурна, за около 45 минути.

5. Когато щоленът е готов, го намажете добре с разтопено и горещо масло и плътно поръсете с пудра захар. Увийте го в алуминиево фолио. Оставете го да престои няколко дни.

6. Разопаковайте и отново поръсете с пудра захар. Сервирайте щолена, нарязан на тънки филийки.

Още празнични рецепти:

Torta koledna zvezda   Шоколадова коледна звезда

   Пълнена тиква с марокански кус кус  

   Коледни сладки с кафе

sarmi   Сарми със сини сливи и булгур

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

6,383 преглеждания

Comments are closed.