Китай ограничава преводните детски книги заради „опасни западни идеи“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mecho-puh_k

Любими детски герои като Мечо Пух, Прасенцето Пипа и Чарли от „Чарли и Шоколадовата фабрика“ са на прицел на правителството в Пекин след доклад на китайската комунистическа партия за „опасни западни идеи“ в детската литература, съобщава „Гардиън“.

С около 220 милиона деца под 14-годишна възраст и бързо нарастваща средна класа Китай е огромен пазар за детска литература.

Новинарският сайт South China Morning Post съобщава, че китайски книгоиздатели са получили устни нареждания драстично да намалят броя на детските книги от чужди автори. Детски приказки от Южна Корея и Япония вече практически нямат шанс да бъдат публикувани в Китай, като книгите от други държави ще са „строго ограничени“, сподели един от източниците на сайта.
Друг източник – редактор на държавна издателска къща – казва, че представители на комунистическата партия са се оплакали от нетърпим „приток на идеология“ от запада, предизвикан от детските книжки.
„Правителството умишлено реши да ограничи вносните книги и да защити тези, написани от китайски автори“, добави той.
На 10 март гигантът в електронната търговия „Алибаба“ съобщи, че ще забрани продажбата на чуждестранни публикации на един от най-популярните сайтове за онлайн пазаруване в Китай, Taobao, за да „създаде безопасна и сигурна среда за онлайн пазаруване, която да увеличи увереността и удовлетворението на консуматорите“,

Въпреки това има съмнения дали Пекин ще успее да наложи забраната на детските книжки.

„Не мога да си представя, че тази забрана е възможна, защото изпълнението й е толкова сложно, а и няма каквато и да е полза за хората или държавата“, призна китайски редактор пред Financial Times.

В момента има 6 чужди заглавия в списъка на десетте най-продавани книги в китайската версия на Amazon, като едно от тях е „Хари Потър“.
Усилията на комунистическото правителство да отблъсне наплива на чужди влияния върху културата се засилиха, откакто Си Цзинпин стана председател на партията през 2012 г.

източник:www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,575 преглеждания

Comments are closed.