Киш с домати и моцарела
Толкова е топло, че почти нищо не ми се яде. В тези жеги предпочитам сезонните плодове – диня, пъпеши и домати и краставици в изобилие. Дори напоследък готвя миш-маш или хапваме само салатка с мек и пухкав хляб. Еми така де, поне да се нарадваме на прекрасните аромати на лятото и на хубавите току-що откъснати домати. Нееее, моите домати които засадих в градината още са далеч от времето за зреене, но се надявам в края на август да мога да ви ги покажа. Тези, които включих в сегашната рецепта пак са от градината, но на моя дядо. Да е здрав и да се радва още дълги години на живота. Домати, босилек, моцарела – перфектни съставки за леко и прекрасно ястие.
Продукти:
за тестото:
280 гр. брашно
125 гр. студено масло
3-4 суп. лъжици студена вода
1 яйце
сол
за плънката
200 гр. сирене крема
3 яйца
4-5 узрели домата
няколко скилитки чесън
150 гр. моцарела
Порции:
6-8 парчета
Време:
приготвяне 1 час и 30 минути
печене: 25-30 минути
Приготвяне:
В купа слагаме пресятото брашно, чукваме яйцето, добавяме студената вода, солта и нарязаното на кубчета масло. Месим бързо, за да не омекне маслото. В сместа добавих сушен босилек, за да придаде още по-добър аромат.
Прибираме тестото в хладилник да почине около 30 минути и приготвяме плънката.
Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на ситно.
Разбираме яйцата заедно с крема сиренето.
Изваждаме тестото от хладилника. Намазваме с масло предварително приготвена форма за тарта (аз използвах 28 см). Разточваме тестото с дебелина около 5 мм върху домакинско фолио, за да можем за го прехвърлим по-лесно в тавичката.
Слагаме тестото, като покриваме и ръбовете на формата. Изсипваме яйчената смес, отгоре слагаме доматите, чесъна и печем в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути до зачервяване на ръбчетата на тестото.
5 минути преди да извадим киша, добавяме нарязаната моцарела и леко запичаме. Ако предпочитате моцарелата сурова, може да я прибавите, без да я печете.
Добавяме босилека и сервираме.
По рецепта на Дани Динева
Обратно към Седемте рецепти на Дани
6,277 преглеждания