Кейк с череши
Вече навсякъде по пазарите има череши и са много вкусни и сладки. Ние намерихме чудесна рецепта за кейк с череши, с който да зарадвате семейството и приятелите си по време на някой летен пикник или следобедно гости за чай или кафе.
Продукти:
– 200 г брашно
– ½ чаена лъжичка канела
– 50 г захар
– 1 яйце
– 4 супени лъжици прясно мляко
– 85 г краве масло, разтопено
– 350 г сочни и добре узрели череши
– Пудра захар за поръсване
– Бакпулвер
За заливката:
– 25 обикновено брашно
– ¼ чаена лъжичка канела на прах
– 25 г захар
– 25 г масло на стайна температура, на кубчета
Приготвяне:
Отнема между 55 мин. и 1 ч.
1. Загрейте фурната предварително до 180C. Намазнете дъното на тава с диаметър 20 см (или квадратна 20/20 см), 5 см дълбока. Поръсете с брашно. Пресейте брашното за тестото, бакпулвера, канелата и захарта в купа. Направете кладенче. В него изсипете разбитите яйца, разтопено масло и мляко. Разбъркайте добре до получаването на гладка и плътна смес. Изсипете с лъжица в тавата и разстелете равномерно.
2. Изчистете черешите от дръжките и от костилките с помощта на уред за махане на костилките (ако имате такъв), за да запазите плодовете цели. Разпределете ги равномерно върху тестото и леко ги притиснете.
3. За заливката смесете всички продукти в купа. С пръсти втрийте маслото, за да получите трошлива смес, а след това я месете, докато цялата смес не стане на трохи с размера на грахови зърна. Разстелете сместа върху кейка с черешите.
4. Печете за около 35 минути, докато тестото от вътрешността се изпече – проверявайте с дървен шиш или клечка – ако излезе чиста, значи кексът е готов. Озвадете го и го поставете върху скара, за да се охлади леко. Когато е достатъчно изстинал, го отлепете с помощта на нож от стените на тавата и го извадете за да се охлади напълно върху решетката.
5. За да има идеален вкус по време на пикника, кейкът трябва да бъде приготвен около 24 ч. предварително и да се върне в чистата тава, когато е напълно изстинал. Поръсете го щедро с пудрата захар и го увийте във фолио. Ако очаквате гости за следобеден чай или кафе – просто го поставете в красив поднос за сервиране и гостите ви ще бъдат впечатлени!
Още рецепти:
10,867 преглеждания