КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nn knijka za prevu

Книгата на чешката авторка Дениса Прошкова „Къде растат парите?“ се появява в превод на български език в края на 2014 г. Изданието е посветено на финансовото образование и възпитание на децата в предучилищна възраст и началните класове.

Родителите рано или късно са изправени пред предизвикателството да търсят отговори на напълно основателни според децата им въпроси от рода на: „Защо отказвате да ми купувате всичко, което аз си пожелая?“, „За какво родителите получават заплата?“, „На мен днес не ми се ходи на училище, защо не мога да остана вкъщи като малкото ми братче?“, “Какво означават думите наем, дълг, лихва и каква е разликата между даването назаем и подаряването?“

„КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ?” въвежда малките читатели в света на финансите чрез случки от живота на второкласника Адам и по-малката му сестра Аделка, както и чрез приказки за семействата на домашни и горски животни. След като децата, с помощта на родителите си, се запознаят с тази книжка, те би трябвало да намерят връзката между ходенето на работа и получаването на пари, както и да разберат значението на основни финансови термини. Малчуганите също така ще научат защо не трябва да завиждаме на по-богатите от нас и че най-важните неща в живота: здраве, умни деца, любов и приятели, не могат да се купят дори и с много пари.

Тридесетте илюстрации на авторката, които децата могат да оцветят за отмора, правят забавна срещата с финансовите термини и със сигурност ще им помогнат още по-добре да овладеят основните умения за боравене с парите.

За автора:

Авторката Дениса Прошкова завършва Висшето художествено-индустриално училище в Прага със специалност „Графика и илюстрация на книги“ при професор Иржи Шаламоун. Още в студентските си години се изявява като журналист, писател и илюстратор. Пише и илюстрира оригинални детски книги, като например “Вълшебният свят на растенията” и “Вълшебният свят на дома”. Пише и книги за възрастни – “Вкусопис” в съавторство с Итка Ракосникова, сборника разкази “Не го приемайте лично”, изследването “Щастие, нещастие, любов, приемно родителство”, криминалния роман “От Бабински до Каинек”.Обича семейството си, пътешествията, историята, коледните сладкиши, маслените картини на галицийския аптекар Тивадар Чонтвари, любознателните деца и град Лисабон.

Коментари на децата за книгата „КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ?“:

 • „Разбрах защо баба не иска да пазарува с карта. Трябва да помни ПИН.“ – Александра, 9 г.
 • „Разбрах какво е скъперничество.“ – Бенджамин, 9 г.
 • „Разбрах защо мама отказва да ми купува всичко, каквото пожелая.“ – Виктор, 9 г.
 • „Научих разликата между даването на заем и подаряването.“ – Виктория, 9 г.
 • „Научих какво е спестяване, сметка , банка.“ – Георги, 9 г.
 • „Научих, че всички плащаме данъци и къде отиват парите от тези данъци.“ – Мерт, 9 г.
 • „Научих, че трябва да мога да управлявам джобните си пари.“ – Любо, 9 г.
 • „Научих какво е предприемач, работодател , служител.“ – Памела, 9 г.
 • „Научих какво е заем, заплата или възнаграждение. Всички плащаме данъци и къде отиват парите от тези данъци.“ – Петя, 10 г.
 • „Научих какво е застраховане и пенсионно осигуряване.“ – Симона, 10 г.
 • „Разбрах, че парите не растат по дърветата. Мама и татко трябва да работят, за което получават пари в сметката си.“ – София, 9 г.
 • „Научих как парите се получават в банкоматите.“ – Станимир, 9 г.
 • „Впечатли ме трудът на катеричките.“ – Деян, 10 г.

 

КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ? и „Бисерче вълшебно

 • „КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ?“ беше представена в третото издание на наградата „Бисерче вълшебно“, в което децата ежегодно избират своята любима книга.
 • Валентина Стоева, създател на проекта „Бисерче вълшебно“, споделя: „Искам да поздравя NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане за чудесната идея да издадат подобна книга на български език. Смятам, че тя е безкрайно полезна на всеки родител, който рано или късно се сблъсква с необходимостта да обясни на децата си какво са парите и как да ги накараме да работят за нас по правилен начин. Надявам се някой ден в учебните програми на децата ни да залегнат и уроците по финансова грамотност, защото те са в основата на стабилното и развито общество.”

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,626 преглеждания

Comments are closed.