• No categories

Карне в селед от Армения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

multikulti

Певицата Хилда Казасян не се нуждае от представяне. По-малко хора обаче знаят, че тя е страхотен кулинар. Вече 10 г. развива ресторант Егур, егур, който първо се намираше на софийската улица Шейново, по-късно на Добруджа, а сега – на Три уши. Всички рецепти в менюто са на нейната баба. Те са много специфични, тъй като различните арменски фамилии имат различни тънкости на готвене. Арменската кухня е много пикантна, ароматна, вкусна, но за съжаление никак не е диетична. Характерна е смесицата между леко сладникавото и соленото – в някои солени ястия се слагат сладки подправки като стафиди, канела…

За нас Хилда приготви една любима лятна салата:

Карне в селед от Армения

Дресинг

10 мл горчица

5 мл оцет балсамико

10 г пресен босилек

10 г мед

20 мл зехтин

 

1 патладжан

60 г сирене

130 г домат

магданоз (за украса)

 

Първо се приготвя дресингът: горчицата, оцетът балсамико, босилекът и медът се пасират, като зехтинът се добавя на тънка струя. Пасира се, докато се получи майонезена консистенция.

Патладжанът се запържва до златисто и после се отцежда на кухненска хартия. Нарежда за канапе, намазва се с дресинга, след това върху него се натрошава сиренето и се добавят ситно нарязаните домати. Украсява се с малко магданоз.

Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив. Сгответе нея или която и да е друга чуждестранна рецепта, изпратете снимка на ястието до 31 август на info@multikulti.bg и спечелете страхотни кулинарни награди. Ако снимката ви е хубава, можете да участвате във фотоизложба на чуждестранни ястия в София през есента.

 

images

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,402 преглеждания

Comments are closed.