Какво представлява заекването?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Заекването изглежда като една голяма мистерия. Има безброй шеги и вицове за пелтеци, но предпочитаме да не срещаме заекването очи в очи. От неяснотата произлиза страх. Затова, днес ще поговорим какво  всъщност е заекването?

Да започнем с това, че за да произведем глас и говор е нужна гладка и синхронизирана работа на много групи мускули.

– На коремните и гръдните мускули – за плавно вдишване и издишване.

– На шийните мускули и гласните струни – за плавно преминаване на въздушната струя от белите дробове към носа и устата.

– На лицевите мускули, мускулите на устните, езика, мекото небце ­– за плавно „произвеждане“ на звуковете.

zaekvane

Всички тези мускули се движат в синхрон. Когато гръдните мускули работят за издишване на въздух нагоре по трахеята, всички останали групи мускули се подготвят едни след други да се съкращават и разпускат плавно, докато въздуха излезе под формата на дума. Представете си мексиканската вълна на стадиона! Докато част от хората са прави, предните сядат бавно, а следващите вече са в готовност да станат. Ще ви дам още един пример – когато танцувате хоро – първо условие за добър танц е да знаете стъпките и да не мислите за тях, докато се движите.

Следващо условие – мускулите на тялото ви да се движат в синхрон – докато приклякате с десния крак, левият да се е приготвил за следващата стъпка. И всичко това трябва да е в ритъма на музиката. Ако няма синхрон се получава явлението „ентусиазиран чужденец на българска сватба“ – разваля цялото хоро с неадекватните си, насечени движения и липсата на усет към неравноделния такт. И така, заекването е този чужденец!

Внезапни спазми в някоя от участващите групи мускули, блокажи или несъгласувана работа между тях създава заекване.

Защо се получават тези спазми в мускулите?

– неравен тонус в участващите групи мускули – едни са отпуснати, други – напрегнати.

– лабилна нервна система – това не означава, че заекващият е хипохондрик. По-скоро силните емоции, насъбраният гняв, чести пререкания с околните, неспокойната семейна среда и други подобни, се натрупват и заекващият не може сам да ги преработи и преодолее.

Ако имате съмнение, че детето ви заеква, наблюдавайте дали има спазми на дишането при говорене. Ако диша гладко, но въпреки това повтаря звукове, срички или части от думи, може да става въпрос за друго говорно смущение, а именно – запъване.

За него ще говорим следващия път!

 

anna_vlaeva

Този материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,176 преглеждания

Comments are closed.