Какво (не) знаем за босите обувки?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bosibg_600_401

Случвало ли ви се е да нямате търпение да се приберете вкъщи, защото вече не усещат някой пръст на крака си или не издържате от болки в ходилата? Е, има решение! Босите обувки карат краката ви да се чувстват все едно наистина са боси – свободни, гъвкави, леки. Благодарение на тях краката ни се развиват естествено и здравословно, а ако краката се чувстват добре, то цялото тяло е добре, нали така?

Използвайки някои от съвременните обувки някои мускули на краката ни остават непълно нефункционални, а стъпалата схванати. Това е проблем, защото не може да се изгради надежден свод, костната ни структура страда, а оттам и правилната стойка на тялото ни.

Проучванията показват, че 98% от децата се раждат с напълно здрави и функционални крака, но това далеч не е така при възрастните. Ситуацията би могла да бъде далеч по-различна, ако носим подходящите обувки.

Ето защото свободното движение на крака е от съществено значение за израстването на детето, още от първите му крачки. Тогава те имат повече хрущяли, а костите им се развиват до края на юношеството. Босите обувки, оставят достатъчно място за пръстите на краката, като така растат в правилната посока, а мускулите на стъпалото се развиват, осигурявайки му правилния растеж.

При възрастните преминаването към обувки на бос крак трябва да става постепенно (това са мускули, които не сме използвали дълго време). Също така ще трябва да привикнем отново  към нашата правилната и естествена походка.

За здравословно и нормално развитие на детските крачета специалистите препоръчват босото ходене. Поради климата, в който живеем, знаем, че това не е възможно през по-голямата част от годината. Най-добрият избор за детските кракачета са обувки, които се усещат като втора кожа (боси обувки). Детските крачета имат плоски стъпала в етапа на прохождане.

Сводовете на стъпалата започват да се развиват, само когато се натоварват. Затова децата трябва да усещат земята под краката си по начин, който е безопасен и удобен, позволяващ движение на пръстите на краката и безпрепятствен растеж на детските крачета.” B.Sc., Neurodevelopmental treatment (NDT) physiotherapist Tina Kral

Кои са най-важните качества на босите обувки?

1. Следват естествените извивки на крака

Босите обувки са с асиметрична форма, която изцяло следва извивките на крака. Има достатъчно място за пръстите, а когато те са силни, балансът на тялото е много по-добър. Тесните обувки, които стягат пръстите често са причина за халукс валгус (буниони, болезнени кокалчета при палеца), прекръстосани пръсти и други деформации на пръстите

2. Съвсем равни подметки, никаква поддръжка

Типично за босите обувки, че при тях няма повдигане на петата. Истината е, че всяка разлика във височината на подметката принуждава тялото ни да намери нова позиция, за да може то да бъде изправено и в баланс. Наличието на ток или ортопедични стелки може да доведе до скъсяване на ахилесовите сухожилия, ленив свод, допълнително да натовари коленете, бедрата, кръста.

Вижте цялата статия тук 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

Етикети:

15,192 преглеждания

Comments are closed.