Какво да правим заедно с децата, когато навън не е за разходка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rainy-day

Идеи за родителите от други родители или за радостта от дъждовните дни.

Март преполови календара и е ясно, че повече сняг едва ли ще натрупа, още по-малко в града, но със сигурност ще има дъждовни дни, в които ще се чудим как да забавляваме децата.

И така, планирали сте цял ден забавления, но сутринта ви изненадва със сиви облаци и дъжд. Е, важно е да не изпадате в паника, все пак този ден е за вас – обещали сте го на децата, а и на себе си, няма значение къде ще го изкарате, навън или у дома.

Ето няколко предложения за такива случаи от родители за родители:

„Вземаме празни пластмасови бутилки, цветни хартии, лепила, хартиени чашки, чинийки и други подръчни материали и правим измислени от децата типажи – чудовища, динозаври, маски за лице.“ (Анжела)

„Правим домашни бисквити, а докато се пекат – гледаме някой любим семеен филм заедно.“ (Джейн)

“Позволявам на моите деца да се пързалят по стълбите с коша за пране или някоя по-голяма табла, която наподобява шейна. За да не се наранят, в края на стълбите нареждаме голяма купчина възглавници и меки играчки. Тази забава е подходяща за по-лекичките деца до 10 годинки, защото колкото е по-голям човек, толкова натъртванията са по-сериозни и по-болезнени.“ (Пати)

„У дома дъждовните дни са прекрасна възможност децата ни да преоткрият любимите си играчки, да четем интересни книги, да гледаме филми или просто да си седим заедно и да си мечтаем. Най-доброто, което можем да правим в дъждовните дни, е да не правим нищо и да не досаждаме непрекъснато на децата, така че те да се отдадат на своите собствени занимания и въображение.“ (Бри)

“Последният път, когато останахме у дома, заради дъжда направихме кукли от картон и дървени лъжици. След това децата измислиха цяла пиеса, в която включиха и нас. Беше прекрасно.“ (Мария)

„В дъждовни дни, когато децата се разлудеят, замесвам солено тесто и ги оставям да правят фигурки от тях. Това винаги ги успокоява, много обичат да правят това.“ (Жасмин)

„В дъждовните дни, когато оставаме у дома… правим пици. Много се забавляваме докато месим тестото, а след това го гледаме как се надига, после приготвяме продуктите за гарнирането им и накрая да ги следим кога ще се опекат. Докато трае това, всички правим различни физиономии на задоволство и радост, което ни забавлява още повече.“ (Кейт)

„Веднъж накарах децата да си направят свои собствени карти и да измислят своя игра с тях. Те измислиха цял въображаем свят с реки и гори, в които се случваха най-невероятни истории.“ (Джери)

„Предизвикайте децата да направят собствени карти. Поддържам ролката тапет на плавателния съд. Те обичат да седят заедно, да говорят за въображаемите светове, които правят, армиите, които нахлуват, реките и горите.“ (Ан-Мари)

„Събираме столовете и диваните и ги покриваме с одеяла и чаршафи. Това е детската база за игра в дъждовни дни, тайното им място за игри, четене на книги или декор за разказване на страшни приказки.“  (Мери)

„Аз съм от Норвегия, където имаме една поговорка за дъждовните дни: „Няма лошо време, има неподходящо облекло.“ Ако децата ни са подходящо облечени, няма никакъв проблем да са навън по всяко време. Те могат да се забавляват навсякъде и във всякакви метеорологични условия. Не променяйте плановете си, заради малко дъжд – просто се облечете подходящо.“ (Том)

www.huffingtonpost.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,409 преглеждания

Comments are closed.