Как влияе телевизията на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Дете гледа телевизия

Повечето деца започват да гледат телевизия още в предучилищна възраст. Статистиката показва, че 2/3-ти от подрастващите деца гледат телевизия по 2 часа на ден. Децата от 8 до 18 години прекарват по-голямата част от времето си пред телевизора, като не броим стоенето пред компютъра.
 
Трябва да имаме предвид, че първите 2 години от живота на детето са критични за развитието на мозъка, затова в този период от живота му, трябва и вие самите да ограничите телевизията, за да избегнете лошото й влияние върху него.
 
Когато децата поотраснат, времето пред телевизора им пречи да бъдат физически активни,
да четат, да си играят с други деца и да прекарват време с родителите си. 
Разбира се всяко нещо, което се прави умерено, може да бъде и полезно. Децата в предучилищна възраст могат да научат азбуката, благодарение на телевизията, по-големите деца пък могат да научат английски, затова не можем напълно да отречем телевизията. 
 
Но въпреки преимуществата, ако децата, а и не само те, прекаляват с телевизията,
тя може да бъде пагубна за тях: 
  • децата, които прекарват повече от 4 часа, гледайки телевизия, са по-склонни да страдат от наднормено тегло
     
  • деца, които гледат насилствени сцени по телевизията, са по-склонни да проявяват агресия и да изпитват страх, че нещо може да им се случи. 
Когато си зададем въпроса: „Какво е решението за този проблем?”, се стига до няколко заключения. Някои смятат, че е добре децата да прекарват повече часове пред телевизора, заради образователните програми. Други твърдят, че най-доброто решение е без телевизия.
И разбира се, трети казват, че родителите трябва да контролират децата си и да ги учат, че телевизията не трябва да се гледа постоянно, а да взимаме от нея най-доброто. Затова е добре да се следят телевизионните програми и да се ограничава детето, за да не прекарва по цял ден пред телевизора.
 
Насилие
 
За да си изградите реална преценка колко насилие виждат децата по телевизията, само се замислете: едно средно статистическо дете става свидетел на 200 000 сцени с насилие до преди навършването си на 18 години. Детето, в следствие на това, може да стане по-безчувствено към насилието и да е по-агресивно. Насилието по телевизията доста често е показано по забавен и ефективен начин, с който получаваш каквото искаш.  

В много от тези сцени с насилие главни герои са „добрите”, а децата винаги искат да подражават на тях. Дори и да учите детето си на това, че да удариш някого не е хубаво, телевизията казва, че е ОК да удряш, биеш или риташ някого, стига да си от добрите. Точно това води до объркването в децата – каква е разликата между правилното и грешното.

И дори „лошите” във филмите не са винаги наказвани или носещи отговорност за своите действия. 
 

Децата обикновено се плашат от страшните и яростни герои. Да им кажете просто, че това не е реално – няма да ги убеди, тъй като те все още не могат да направят разлика между реалността и фантазията. Проблеми с поведението на детето, кошмари или трудно заспиване може да са следствие на насилието, което е навсякъде в медиите.
  
Децата се страхуват от гледките с насилие, които се появяват в различни шоу програми, новините или реалити формати. Важно е да им осигурите насърчителна и честна информация за това, за да им помогнете да се справят със страховете.  
Несигурно поведение
 
Телевизията е пълна с програми и реклами, които показват поведение на хора, които правят секс или злоупотребят с наркотици само за забавление. И често няма обяснение за последствията от пиенето на алкохол, употребата на наркотици, пушенето и правенето на необмислен секс. 
Учени са установили, че тийнейджърите, които гледат предавания или филми със сексуална насоченост, са по-склонни да участват в различни сексуални сцени в сравнение с други, които не гледат такива предавания. 

Рекламите за алкохол значително са нараснали през последните години и повечето непълнолетни деца са изложени на тях. И въпреки че рекламите за цигари са забранени, децата все още могат да виждат хора, които пушат по ТВ програмите и филмите. И това води до заключението, че пиенето и пушенето са приемливи и допустими. 

Всъщност, децата, които гледат повече от 5 часа телевизия на ден, са по-склонни да пропушат в сравнение с децата, които гледат по-малко от препоръчителните 2 часа на ден.
 
Наднормено тегло
 
Експертите правят връзка между прекомерното гледане на телевизия и наднорменото тегло – един от съществените здравословни проблеми в днешно време. Докато гледат телевизия, децата са неактивни и са склонни да се хранят с най-различни неща. Те също така са бомбардирани с реклами, които ги поощряват да ядат нездравословна храна, като газирани напитки, чипсове и снаксове. Учените са установили, че по-малкото гледане на телевизия води до намаляване на теглото и до по-малък индекс на телесна маса. 
 
Реклами
 
На година едно дете гледа средно 40 000 реклами! Като започнем от нездравословната храна и стигнем до безумните реклами за алкохол – маркетингови препратки, с които децата, а и не само те, са затрупани. А за тях, децата, всичко изглежда съвършено – и те просто трябва да го имат. Всичко им изглежда толкова примамливо и често пъти доста по-добро, отколкото е в действителност. 

Децата под 8 годишна възраст не могат да разберат, че рекламите имат за цел да продават даден продукт. Те дори не могат да различат програмите от рекламите, особено ако любимият им герой рекламира продукта. 

Разбира се почти невъзможно е да елиминирате всяко едно маркетингово послание. Може да изключите телевизора или просто да намалите времето за гледане, но те ще продължават да виждат и чуват реклами – те са просто навсякъде. 

Това, което можете да направите, е да научите децата си да бъдат умерени в гледането на телевизия и консумирането на различните рекламирани продукти, като разговаряте с тях и им обяснявате. Задавайте провокативни въпроси като: „Какво ти харесва в това?”, „Наистина ли мислиш, че изглежда толкова добре, колкото е в рекламата?” и „Мислиш ли, че това е добър и здравословен избор?”.
Бебе с дистанционно

Когато децата питат за даден продукт от някоя реклама, обяснете им, че много от рекламите са създадени, за да накарат хората да си купуват неща, от които нямат нужда. И че тези реклами ни карат да мислим, че даден продукт ще ни направи по-щастливи, но в действителност не е така. Трябва да обяснявате на децата си как седят нещата в реалния живот и това може да помогне да променят перспективата си. 
 
За да ограничите телевизионните реклами, на които са изложени децата ви, препоръчваме ви да: 
  • запишете програмите – без реклами
  • пускате на детето видео или DVD 
Говорете с детето си за това, което вижда по телевизията и споделете собствените си вярвания. Ако дават нещо, което не одобрявате, може спокойно да изключите телевизора – използвайте възможността да питате провокативни въпроси като: „Мислиш ли, че е нормално тези мъже да се бият по този начин?”. Може да използвате телевизията, за да обясните объркващи за детето ситуации и да изразите отношението си за различни теми като секс, наркотици, пушене, работа, семейство, живота.     

Всичко това може да ви се струва трудно, но трябва да знаете, че ще се отрази на физическото и психическо здраве на вашето дете. Ограничавайки телевизията, вие печелите време с децата и семейството си, време, в което може да развивате въображението на детето с различни игри, гатанки и приказки, вместо да го оставите да седи хипнотизирано пред екрана.


Вижте също:

deca i roditeli (2)   Как да участваме в обучението на детето си

hamburger_59449057   10-те най-вредни храни за детето ви

   Детето и Интернет

   6 начина да заздравим връзката в семейството

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

29,077 преглеждания

Comments are closed.