6 начина да заздравим връзката в семейството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ставаме сутрин рано, бързаме да се оправим за работа, да подготвим децата за градина или училище. Може и да успеем да пием едно кафе на крак, а може и не, и излитаме от къщи, всеки в своята посока. Особено когато децата пораснат малко, времето на семейството все повече намалява. Затова понякога трябва да полагаме усилия, за да запазим здравината, целостта и връзката между членовете му.

Ето няколко лесни, приятни и забавни начина, с които да заздравим връзката в семейството.


Пишете си бележки

Няколко реда, дори две думи или засмяно човече, могат да накарат всеки от вашето семейство да се усмихне и да усети, че ви е грижа и че го обичате. Направете това ежедневен ритуал, особено, ако с част от семейството нямате възможност да се видите сутрин преди работа или училище. Най-лесно е да ги лепите на хладилника, например, но може и да си направете си специална дъска, на която да закачате бележките, рисунките или снимките.

Вижте как да си направите сами: Табло за съобщения и снимки


Гответе заедно

Учете децата си да готвят, като едновременно с това се забавлявате и прекарвате време заедно. Определете си два дена в месеца, в някои от почивните дни, в които да предадете семейните рецепти или пък да опитате нещо ново. Обсъдете и решете какво да е обедното или вечерното меню и започнете още от пазара. Пригответе храната с помощта на всички, със сигурност ще се намери нещо подходящо за вършене, дори и за най-малките членове на семейството. Подредете красиво масата и се насладете на вкусотиите, приготвени със смях и любов.

Тези часове, прекарани заедно, освен всичко друго, могат да помогнат и на много злояди деца да придобият различно усещане и отношение към храната, когато я приготвят сами и е под формата на игра. 


Заедно на масата

Използвайте всеки удобен момент да сядате всички заедно на масата. Ако не успявате да се съберете на закуска или на обяд, правете го всяка вечер. Изключете телевизора и си говорете. Насладете се на тези моменти, като споделяте случилото се през деня,  смеете се, играете игри, обсъждате семейните планове, изслушвате проблеми. Това са едни от безценните моменти, които със сигурност ще останат силен и мил спомен за всички ви.


Създавайте си ритуали и традиции

Традициите и ритуалите не са само за празниците. Можем да си направим такива, които да са си само наши, на семейството. Със сигурност има неща, които всички вкъщи обичате да правите. Това може да е съботна разходка, домашна кино-вечер, неделен следобед, в който играете различни игри. Може да е и само гушкането на всички на голямата спалня в почивната сутрин и защо не сутрешно четене на книжки. Тези, само ваши си ритуали, ще направят връзката в семейството ви още по-силна и здрава.


Подкрепяйте се

Всички членове на семейството имат своите различни интереси и талант. Отделете време да отидете на концерта по пиано на дъщеря си или на състезанието по плуване на големия си син. И нека сте всички – цялото семейство. По този начин, децата ще усетят вашата подкрепа и специално внимание към нещата, които ги интересуват и вълнуват. Това е още един начин да покажете любов и привързаност и разбира се – още приятно време, прекарано заедно.


Всеки от нас притежава глас, така че чуйте го

Всеки от нас, като родител иска да отгледа дете, което има собствено мнение, умее да отстоява позицията си и да израсте самостоятелен човек. Затова, когато решавате как да прекарате времето си заедно цялото семейство, включете и децата в обсъждането. Дайте им възможност да ви кажат какво би им било приятно да направят или къде искат да отидат. Така ще се почувстват пълноценни членове на семейството, чието мнение се търси и уважава, наравно с това на възрастните.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

6,862 преглеждания

Comments are closed.