Как да си направим суроватка и крема сирене
Съставки:
900 гр. пълномаслено органично кисело мляко
Тензух или тънка кърпа
Купа със среден размер
Гумени връзки или друго подобно за завързване
Инструкции:
1. Изсипете млякото в тензуха/ кърпата. Можете да използвате цялото количество или само половината, в случай че нямате нужда от толкова много суроватка. Ако използвате кърпа: уверете се, че е тънка, защото в противен случай ще абсорбира прекалено много от суроватката.
2. Съберете краищата на кърпата и ги завържете здраво с подходяща връзка.
3. Под нея сложете купата (можете примерно да провесите вързопа с млякото на душа в банята или на подходящо място в кухнята).
4. Оставете да се отцежда цяла нощ.
5. На сутринта, ако отцеждането вече е приключило (лесно ще установите това като стиснете млякото вътре в тензуха, не бива да потича течност), а течността от купата (това всъщност е вашата суроватка) излейте в стъклен буркан и съхранявайте в хладилник до 6 месеца.
6. „Млякото“, което е останало в кърпата всъщност сега е крема сирене. Съхранявайте в кутия и използвайте като крема сирене, купено от магазина.
7. Използвайте суроватката за домашно приготвени салса, туршии, мариновани зеленчуци и др.
14,497 преглеждания