Как да си направим домашна боза
Помните онази култова фраза от „Момчето си отива“: „Една боза от 6.“ За тези, които пазят този спомен сигурно няма нужда да обясняваме какъв беше вкусът й и колко чар имаше в това да отидеш с тате на сладкарница в неделя.
Предлагаме ви една рецепта, която няма претенциите, че ще ви върне в детството, но ние сме решили да опитаме.
Необходими продукти:
4 л. вода
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. закваска
За закваската:
1-2 с.л. брашно
1 ч.ч. вода (хладка)
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори като постоянно се бърка по време на печенето. След това се охлажда и постепенно се смесва с малко вода. Получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя отново на огъня. Добавят се двете чаши захар и сместа се бърка, докато заври в продължение поне на 5-6 минути.
Охлажда се и се добавя закваската. Съдът с бозата се държи 2-3 дена на топло, за да ферментира, след което се налива в бутилки и се прибира на студено.
Приготвяне на закваската: Препечете брашното и го размийте с малко вода, прибавете захарта и оставете няколко дни на топло да ферментира като от време на време я разбърквайте. Пригответе закваската няколко дни преди да решите да правите домашна боза.
4,303 преглеждания