Как да сбъднеш мечтите си и да направиш света по-добро място

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю с Кунка Великова, съосновател на “Неща с душа”.

“НЕЩА С ДУША” е сбъдната мечта, идея в развитие, стремежът да направим света малко по-добро място, възможността да вложа себе си и цялата си същност в това, което правя.“

kunka-velikovaВ тези две изречения е събрана огромна част от всичко, което бихте искали да научите за Кунка Великова, съосновател на „Неща с душа“, която обожава да прекарва свободното си време със семейството и приятелите си, да чете, да танцува и да се разхожда сред природата.

Откровена, пряма, креативна, истинска, цветна и неподправена – представяме ви я днес в Първите седем, такава, каквато е.

П7: Кои са нещата, които истински те мотивират и предизвикват да действаш в ежедневието ти на жена и майка?

Кунка Вликова: Усмивките на децата ми, които правят всеки ден слънчев и шарен. Вярата в доброто у хората, за което намирам доказателства всеки ден. Възможността да работя това, което обичам и което ме вдъхновява.

П7: В живота често има ситуации, за които казваме, че не са по силите ни, че са невъзможни, склонни сме да се откажем, вместо да се борим. Сблъскваш ли се с такива ситуации в твоето ежедневие и как се справяш с тях.

КВ: Постоянно се сблъсквам с такива ситуации, като всеки друг. Опитвам се да гледам на тях като на предизвикателства, а не като на пречки. Ядосвам се, когато чуя някой да се отказва да действа с мотиви като „Няма да променя нищо!“ или „Всички правят така, защо аз да съм различен?“. Опитвам се да възпитам децата си да мислят сами и да вярват, че могат да променят нещата около себе си към по-добро.

П7: Разкажи ни повече за себе си, за семейството ти.

КВ: Семейна съм,  имам две деца. Дъщеря ми Мартина е на 2 години и 3 месеца, а новото ни попълнение – бебе Стоян – е вече на 5 месеца. Какво да ви кажа? Вкъщи никога не е скучно! За всички, които се чудят как се гледат деца с малка разлика, искам  да кажа – заредете се с много търпение, памперси и порядъчна доза хумор, и всичко ще бъде наред!

П7: Как и кога се роди идеята за „Неща с душа“?

КВ: Това е идея, която имаме отдавна, но отне време докато придобие конкретен образ. С партньорката ми Нина от 2011 реализираме различни инициативи в подкрепа на хората в неравностойно положение и децата със специални потребности, но все ни се искаше да направим нещо наистина устойчиво, което да донесе дългосрочна положителна промяна. Различни срещи, разговори и търсения постепенно доведоха до раждането на “Неща с душа”.

П7: Какви са хората, които правят „Неща с душа?

КВ: Много слънчеви, цветни, творчески личности. Всеки е със своята ярка индивидуалност, но работим страхотно заедно. Бяхме истински късметлии да съберем толкова отдаден и вдъхновен екип.

П7: Как разбирате, че един човек може да прави детски играчки с душа?

КВ: Всеки човек има творчески потенциал у себе си и може да създава „неща с душа“, стига да иска да се научи и да го прави с желание. Разпределяме си задачите според силните страни – един умее да рисува по-добре, друг да шие, трети е по-добър в техническата част. Допълваме се добре и наистина влагаме много мисъл и старание в това, което правим.

neshta-s-dusha.01

П7: Финансирането на всяко начинание е трудна работа, как успявате вие, при положение, че „Неща с душа“ не е комерсиален проект?

КВ: Имахме късмета да получим финансиране на проекта от Оперативна програма „Развитие на Човешките ресурси, схема „Развитие на Социалното предприемачество”. Така успяхме да оборудваме ателието и да наемем необходимия персонал. Много хора откликнаха на каузата ни и ни подкрепиха с доброволен труд – за ремонта на помещението, за изработката на уебсайт , получихме и дарение на компютри.

П7: Кой ги измисля и кой прави прекрасните ви играчки и училищни помагала – чисто технически?

КВ: Работим в тясно сътрудничество с педагози, логопеди и специалисти. Заедно създаваме адаптирани за техните нужди образователни материали, както и материали по индивидуален дизайн. Следим световните тенденции в обучението, които поставят детето в центъра на обучителния процес.
За да се превърне една идея в завършен материал, заслугата е на нашия продуктов дизайнер, благодарение на който оживяват всички „неща с душа“. След това всеки материал се обработва, рисува и опакова ръчно от нашия екип.

П7: Каква е пряката задача на вашите играчки?

КВ: Всички продукти са специално разработени от нас с цел да предлагат оригинален подход към усвояването на нови умения, да правят заниманията приятни и интересни за децата и в същото време да имат желания обучителен eефект. Вдъхновяваме се от новите образователни методи – необятните възможности на философията за учене чрез игра, самовглъбяването при работния процес по Монтесори, естествената красота на “Уолдорф”.

smqtane

П7: Какво искате да кажете и да покажете на родителите, които ще изберат за децата си вашите играчки и помагала?

КВ: Най- хубавото нещо, което всеки родител може да направи за детето си е да отделя време да играе и да разговаря с него. Чрез играта децата научават много за света около себе си и го осмислят. За тях е важно да насърчаваме естествената им любознателност и креативност. Вярваме и се надяваме, че нашите материали ще бъдат повод за много часове на занимателни игри и дейности с децата у дома.

П7: Събраните средства от реализирането на играчките на пазара подкрепят… 

КВ: Избирайки нашите продукти, всъщност подкрепяте една двойна кауза. От една страна ни помагате да продължаваме да правим достъпни и качествени обучителни материали за деца, в това число и за деца със специални потребности. От друга страна нашето предприятие предоставя възможност за работа и професионална реализация на хора с увреждания и в неравностойно положение на пазара на труда.

П7: Къде можем да намерим и да си купим играчките и помагалата на „Неща с душа“?

Нашите материали може да намерите в онлайн магазина ни www.neshtasdusha.com , както и на Фейсбук страница ни.

Читателите ни от Варна  могат да посетят на място в магазинчето на “Неща с душа” на ул. Солун 12 .

puzeli

За играчките с душа и за хората, които ги създават

Интервю за Първите седем: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,376 преглеждания

Comments are closed.