Как да отгледаме музикални деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Искаме децата ни да обичат и оценяват музиката? Това е по-лесно и от играта на клечки. И съвсем не трябва сме виртуози. Единственото, което трябва да направим е да създадем музикална среда вкъщи. Ето как може да дадем началото на една любов за цял живот.


Пейте песни на и заедно с детето

Пейте на детето, колкото се може по-отрано и по-често. Може да го правите и с радиото, телевизора или компютъра. И съвсем не е нужно да представяте оперни арии или да изпълнявате безупречно музиката от „Цар лъв”, например. Най-елементарните детски песнички, от типа на „Прела баба” или „Мила моя мамо” вършат идеална работа. Също така не е задължително да пеете вярно или пък да обхващате всички октави на пианото. Важното е, че чрез песните влизате във взаимовръзка с детето си, като го учите да цени и уважава музиката. Ако не сме уверени в нашите певчески способности, не трябва да правим отрицателни изявления като: „Не мога да го изпея правилно” или „Това изобщо не е верният тон”. Нашата цел е децата ни да развият положително отношение към музиката, а не да стават музикални критици. Те просто обичат да им пеем, а след това да пеем с тях, независимо дали звучи фалшиво или не.


Направете ежедневието си музикално

Пускайте музика във всеки удобен момент. Вместо фон да ви бъде телевизорът, пуснете си радиото или любимия диск. Просто направете музиката част от ежедневието на детето, за да може то да прояви и развие интерес към нея. Същото е като с любовта към книгите. Ако искаме то да обича да чете, какво правим – четем му често и по много. Така е и с музиката и всичко свързано с нея – танци, свирене на музикални инструменти, пеене или просто слушане на любимите мелодии.


Слушайте разнообразна музика

Малките деца се впечатляват от всякакъв вид музика: джаз, класика, рок, латино, поп, народна музика и така нататък. Като им пускаме различни изпълнители, композитори и стилове, ние създаваме една стимулираща музикална среда. Дом, изпълнен с всякакъв вид мелодии и звуци от различни инструменти, езици и ритми.  

Също така, колкото по-рано предложим и запознаем детето с различни типове музика, толкова по-добре. Когато децата поотраснат, някъде към 7-8-годишна възраст, те обикновено си избират един любим стил и започват да слушат само него. Така, че преди те да решат кой е техният, е добре да знаят, че имат наистина голям избор. 


Играйте на „Довърши песничката”

Изпейте първите няколко думи от позната на детето ви песничка, например „У дома часовник трака…” и спрете до там. След това помолете детето (или някой друг в стаята) да довърши. След това може да си смените ролите.


Водете детето по концерти

Сега има много концерти, мюзикъли, балетни постановки и дори опери, адаптирани и създадени специално за деца. Дори и да не са, може да изберете такива, които да са подходящи на възрастта на детето. Особено, ако концертът е навън през топлите месеци, спокойно може да отидете всички заедно. Ако видите обаче, че не му е приятно, уморило се е или му е станало скучно, по-добре излезте и пробвайте пак след известно време. Ако го притиснете да стоите до края, може да не иска да отиде повече, което разбира се, е точно обратното на нашата цел. 


Представете му музиката чрез книжки и филмчета

Потърсете подходящи за възрастта му книжки, в които са показани и обяснени музикалните инструменти или приказки, в които се говори за музика. Когато детето е по-голямо, може да му изберете филмчета с много музика, песни и танци.


Свирете на музикални инструменти

Буквално или на игра, истински или приспособени, това няма значение. Почти всяка кухненска вещ може да се превърне в музикален инструмент. Ако не се сещате как, питайте детето си, то знае. Организирайте си домашни концерти. Ако имате вкъщи пиано, китара, цигулка или друг инструмент, изчакайте подходящата възраст и го запишете на уроци. Не е задължително да става музикант, важно е да развием усещането му за музика и общата култура. 


Танцувайте

Музиката и танците са две взаимосвързани неща. Трудно някой може да обича да танцува, но да не обича музиката. Децата обожават да танцуват, още от съвсем малки. дори преди да са проходили стабилно се поклащат в ритъм. Използвайте това и се раздвижвайте заедно вкъщи на фона на любимата музика, без значение каква е и колко самите вие да можете да танцувате. Подскачането и пляскането с ръце, може да е достатъчно приятно и забавно. Пробвайте и ще се уверите!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

1,544 преглеждания

Comments are closed.