Пролетна умора при децата и как да се справим с нея?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Децата са различни. Някои са много енергични и подвижни и често казваме на този тип дечица, че са като навити пружинки, които нямат умора. Други пък са по-спокойни и обичат да правят нещата на по-бавни обороти. От който и тип да са нашите деца, ние като родители ги обичаме и полагаме грижа да бъдат в добро здраве и форма всеки ден.

Със смяната на сезоните обаче както при нас, така и при децата ни, тонусът пада и се появяват симптомите на пролетната умора. Задавали ли сте си въпроса на какво се дължи тя? Смяната на времето със сигурност влияе върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни, но голяма роля за нашата отпадналост има по-ограниченият ни режим на хранене през зимата. Липсата на свежи зеленчуци и плодове е причина за недостига на важни витамини и минерали в тялото ни в края на зимния сезон. А често сме изтощени и от прекараните настинки и вируси, посетили ни в студените зимни дни.

Как да подготвим децата за новите пролетни приключения и да избегнем пролетната умора?

  • Използвайте всеки удобен момент, когато времето е хубаво, за да излезете навън. През зимата слънчевите лъчи често ни липсват и сега е време да презаредим батериите с повече слънце и витамин D.
  • Открийте сезона на карането на колело, тротинетка, ролери или кънки. Така освен да подобрим тонуса на детето, ще направим мускулите му по-силни и издръжливи, а и за никого не е тайна, че спортните дейности засилват имунитета.
  • Не обличайте малчугана с прекалено дебели дрехи, за да може организмът му да се настрои по-лесно към по-високите дневни температури. Така ще избегнете и изпотяването, което често става причина за настинка след последвало преохлаждане на организма.
  • Въпреки по-дългия ден се опитайте да слагате детето да си ляга по-рано, за да може то да си осигури необходимите часове сън. Често, особено в седмиците след смяната на часовото време от зимно към лятно, страдаме от липсата на достатъчно сън.
  • Подсилете имунитета на децата с допълнителен прием на витамини, разработен специално за тях, ако това е необходимо.
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,329 преглеждания

Comments are closed.