Как да опазим елхата цяла и бебето невредимо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-koleda-opasnosti

Ако коледното дръвче и цялата останала декорация за празника, за нас, възрастните, е просто сбор от предмети с някаква естетическа стойност, за децата, особено за най-малките, това просто са изкушаващи лъскави закуски.

Коледа е най-празничното време на годината, когато изпълваме домовете си с малки мигащи светлинки, украсяваме живо или изкуствено коледно дръвче, поставяме на всеки възможен рафт или полица фигурки, свещници по прозорците. И е необикновено, красиво, уютно, някак семейно и вдъхновяващо в дългите зимни вечери.

Така ли е за децата?

Да, те определено забелязват нашите усилия, виждат всичко, което използваме, за да разкрасим дома си, но за разлика от нас, хлапетата възприемат всички тези предмети (за повечето от тях нови и непознати), като примамка за интереса си. Те  нямат търпение да се обърнем, за да се покатерят и да докопат каквото могат, най-често, за да го опитат – как е на вкус и става ли за похапване.

От една страна, тези мераци са доста обезкуражителни след всичките ни усилия домът ни да изглежда подреден и бляскав по Коледа, точно като картинка от скъп каталог, но в действителност, тази очевидно непреодолима детска страст – да опитват, да облизват, да дърпат и да късат декоративните лампички, гирлянди и всякакви други джунджурийки. Тя може да е доста опасна.

Без съмнение празниците представляват огромен балон, изпълнен с хиляди предизвикателства, както за децата, така и за родителите. Съвсем естествено, децата рядко ни слушат, те понякога дори не ни чуват, какво казваме, за какво ги молим, а ако са все още бебета, няма и как да ни разберат, че е важно да не се опитват да закусят с изящните блестящи топки, че елховото дръвче може да падне, че е лоша идея да облизват електрическите лампички. Не стига това, а действат и светкавично бързо.

Какви опасности носи коледната украса и как да предпазим децата от инциденти?

  • Дребните декоративни елементи и чупливи играчки могат да бъдат лесно погълнати от малките деца, а това да предизвика задушаване. Можете да ги заместите с нечупливи и по-едри.
  • Коледните дръвчета, независимо дали са естествени или изкуствени, трябва да са внимателно прикрепени за специална стойка, която да не позволява падане. Чупливите и дребни играчки е добре да се окачват по-високо, така че децата да не могат да ги достигат лесно. При необходимост е по-добре дори да се откажем от тях в името на безопасността на децата.
  • Жива декорация като различни растения, шишарки, дребни плодове и други  подобни, обикновено се обработват с бои или токсични вещества (като олово, например), които да поддържат тяхната свежест и красив външен вид. При поглъщане могат да предизвикат отравяния, така че ако държим да присъстват около нас, е добре да ги поставим на място, недостъпно за децата.
  • Много важно е да внимаваме децата да не погълнат парченца от опаковките след разопаковането на коледните подаръци. Обикновено това са панделки, пластмасови дребни частици, хартии, стиропор и други подобни. След приключване на разопаковането най-добре да почистим бързо и да приберем всичко, което може да носи потенциална опасност за най-малките.
  • Освен декорацията, за децата опасност представляват и различните лакомства – твърди бонбони в шарени опаковки, стъклени чаши, шишета с алкохолни напитки, поставени на неподходящи места. Особено, когато сме поканили много гости у дома, децата лесно могат да достигнат до подобни предмети, които потенциално да застрашат сигурността им.

Разбира се, казаното до тук съвсем не означава да не украсим домовете си за празниците, но е важно, заради децата ни, да го направим внимателно и отговорно.

 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,252 преглеждания

Comments are closed.