Вълнуваща история за лъжица, вилица и нож (нова книжка за деца)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

детска книжка, издателство ЕнтусиастИздателство „Ентусиаст“ издаде забавната книга за приятелството и ревността – „Лъжичко и неговите приятели“.

Един ден Ножчо решава да изследва света под масата. Отначало много се радва на смелостта си да скочи толкова надалече от толкова високо, но после осъзнава, че обратният път е невъзможен и въодушевлението му бързо се помрачава. За щастие, на Лъжичко му хрумва гениална идея и двамата с Виличка успяват да му помогнат. Точно спасението на Ножчо обаче се превръща в причина за най-голямата кавга между тримата приятели. Кой е най-добрият? Кой може най-много? Кой е най-полезен за другите?

Ревността поражда неувереност. Точно на нея се опира писателката Моника Хюлсхоф, за да покаже нагледно на малките читатели и слушатели колко може да е крехко едно иначе голямо приятелство, когато в него се промъкнат завистта и ревността.

Хюлсхоф подхожда към темата за разбирателството, като интегрира идеята за това колко е ценно да сме различни във вълнуваща история с няколко прибора. Чрез нея най-малките разбират, че всички сме важни и имаме значима роля в живота, че когато сме задружни, бедите и препятствията се преодоляват по-лесно. И по-забавно.

Езикът на немската писателка е топлосърдечен и емпатичен и препраща към истинския живот. Най-важните думи и понятия са обособени шрифтово и графично, а илюстрациите и текстът се допълват по великолепен начин, благодарение на илюстраторката Мартина Матос.

В историята Лъжичко се сблъсква с всички възможни емоции – тъга, печал, ревност, завист, радост, скарва се с най-добрия си приятел и накрая измисля план за неговото спасяване. Малките читатели и слушатели успяват да вникнат в чувствата на героите, научават се как да разрешават спорове и да поставят приятелството над всичко.

“Запленяваща книжка с илюстрации, в която ножът, вилицата и лъжицата оживяват и превръщат масата в терен на голямо приключение.”

Любекер Щатцайтунг

За авторите:

Моника Хюлсхоф следва социална и медийна педагогика в Кьолн. Учи още в Колежа по куклен театър в Бохум и след това дълги години работи като кукловод. От 1991 г. е автор и режисьор на много формати за детски филми, сред които „Мише шоу“, „Науката те кара да ахваш“ и „Слонски бюлетин“, за които е отличена с наградата „Златното врабче“ през 2012 г. Има две пораснали деца, живее в Кьолн и работи като писател и режисьор на свободна практика.

Мартина Матос се премества със семейството си в Португалия, когато е на пет години. През 2003 г. завършва Факултета за изящни изкуства към Лисабонския университет. В края на 2004 г. се завръща в Германия, където работи като илюстратор и художник.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,668 преглеждания

Comments are closed.